Kurenti so svoj pohod začeli prejšnji teden in ga bodo nadaljevali vse do pustnega torka, 24. februarja. Foto: MMC RTV SLO
Kurenti so svoj pohod začeli prejšnji teden in ga bodo nadaljevali vse do pustnega torka, 24. februarja. Foto: MMC RTV SLO

Že nekaj minut pred 11. uro se je nekje od daleč zaslišalo zvončkljanje kurentov in le nekaj trenutkov pozneje smo jih še zagledali - tradicionalni odganjalci zime so primarširali pred poslopje državnega zbora in tako dolgo zganjali hrup, da je vrata odprl predsednik DZ-ja, Pavel Gantar, in preveril, kaj se pred "njegovo hišo" dogaja.

Kurenti, na čelu s tokratnim princem ptujskega karnevala, Veganom Turniškim plemenitim Thurn in Valsassinom, so mu v dar prinesli pomanjšano in precej manj glasno različico kurenta in steklenico vina.

Gantar se je kurentom, ki v Ljubljano prihajajo odganjat zimo že vrsto let, najprej zahvalil za obisk in za pomlad, ki jo prinašajo s seboj: "Sicer čakamo to pomlad za vogalom, ampak mislim, da so jo kurenti danes že prinesli, vsaj pred poslopje državnega zbora."

V videoposnetkih spodaj si oglejte, kako je Pavel Gantar skakal s kurenti, kako so kurenti odganjali zimo in Gantarjev nagovor kurentov.
Kurentovanje simbol primarne narave
Predsednik parlamenta je ob tem še dejal, da je običaj kurentovanja simbol primarne narave: "Dejansko živimo s to naravo, opazujemo njene letne čase, kako se giblje in spreminja, in seveda, s tem se spreminjamo tudi mi."

Pavel Gantar je nato kurentom in princu karnevala obljubil, da bo storil vse, da se bo udeležil tradicionalnega Ptujskega karnevala (ta bo letos 49. po vrsti in bo potekal med 14. in 24. februarjem), s seboj pa namerava povabiti tudi poslance. "Tam bodo lahko govorili, kolikor bodo hoteli in kar bodo hoteli," je še pristavil Gantar, nato pa odbrzel opravljat svoje obveznosti.

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si