Štraus Svetlikova je za MMC povedala, da je nad celotnim izborom zelo zadovoljna. Foto: MMC RTV SLO
Štraus Svetlikova je za MMC povedala, da je nad celotnim izborom zelo zadovoljna. Foto: MMC RTV SLO

Štraus Svetlikova je bila urednica Eme že v letih od 2000 do 2004, nato pa je v svoje roke prevzela Slovensko popevko, letos pa je znova v roke vzela uredniško palico najbolj gledanega glasbenega festivala pri nas. "Zelo me je šokiralo, na kakšen nivo je sploh padla slovenska glasbena scena," je urednica Eme 2010 za MMC primerjala letošnji izbor s preteklimi.

"Da se recimo uveljavljeni avtorji, dobri avtorji ne prijavljajo več na festivale. Dobri izvajalci ne. Da je nekaj izvajalcev, ki bi si jaz zelo želela, ki mi pomenijo neko kvaliteto v slovenskem glasbenem prostoru, profesionalnost, neko dodelanost skladbe z besedilom in nastopom, da jih v bistvo moraš povabiti, če želiš, da pridejo na Emo," je pojasnila Štraus Svetlikova.

Povabljeni avtorji za dvig glasbene ravni
K sodelovanju so tako povabili sedem uveljavljenih avtorjev, katerih glavni namen je bil, po besedah Štraus Svetlikove, da dvignejo nivo glasbe na višjo raven. "Skladba, ki je bila v polfinalu - to je prišlo skozi izbor - je bila dokaj populistična. Skladbe povabljenih avtorjev, so težile k nečemu drugemu - k neki kvaliteti. Ker niti ni bil namen, da zmaga ali kar koli. Namen je bil, da se naredi dobra pesem, da predstavimo tudi nekaj drugega na Emi, da ni samo to," je razložila urednica Eme 2010. Prav tako je dodala, da v povabljenih avtorjih na Emi vidi prihodnost. "Jaz mislim, da mogoče bi bilo treba razmišljati samo o naročenih avtorjih, ampak žanrsko raznolikih."

In kakšen je njen nasvet za uspeh na Emi? "Ne pisati pesmi za Emo, piši pesem iz svoje duše, ko imaš kaj za povedati, ko dobiš idejo, si kreativno močen. Si ustvarjalno močen. Bodi pošten do sebe," je izdala Štraus Svetlikova.

V videu spodaj si lahko pogledate še, kaj bi se zgodilo, če bi odpovedal glasovalni aparat in kdo bi v tem primeru dobil moč odločanja.