Slovenski glasbeniki le redko prepevajo o vojni, spopadih, bitki za svobodo ... Takratni band aid pa je opozoril prav na to. Foto: EPA
Slovenski glasbeniki le redko prepevajo o vojni, spopadih, bitki za svobodo ... Takratni band aid pa je opozoril prav na to. Foto: EPA
Anja Rupel in Aleš Klinar
Aleš Klinar je glasbenike spodbudil k sodelovanju. Odzvala se je tudi Anja Rupel, njegova dolgoletna spremljevalka, s katero imata tudi hčer Luno. Foto: MMC RTV SLO

Svobodno sonce naj sije spet, na to deželo in na ves svet. Svobodna pesem za vse ljudi, topov grmenje naj preglasi.

Refren pesmi Svobodno sonce
Irena Vrčkovnik
Irena Vrčkovnik je s Svobodnim soncem komaj spoznavala slovensko glasbeno sceno. Foto: Uradna spletna stran

Seveda je to stvar uredniških politik, a mislim, da imajo mnogi danes do nje nekakšen mačehovski odnos, saj bi jo ob takšnih praznikih, kot je dan samostojnosti, večkrat lahko uporabili.

Aleš Klinar

Svobodno sonce je bil res en "fajn projekt", velik, megalomanski in res bi bilo lepo, da bi ga kdaj ponovili.

Gianni Rijavec
Gianni Rijavec
Gianni je tudi po Svobodnem soncu pozival k miru, saj je ustanovil fundacijo Beli golob. Foto: MMC RTV SLO

In sijalo je močno, pravzaprav je pripekalo, saj je bila pesem tisto leto prava uspešnica, poslušali smo jo po radijskih postajah in videospot, posnet na travniku v Tivoliju, gledali na Televiziji Slovenija. Čeprav skladbe že dolgo ne vrtijo več, le tisti najmlajši ne poznajo znamenitih verzov, ki so si jih "iz usta v usta" podajali najbolj prepoznavni slovenski glasbeniki, od kasnejših "treh -inov" Kreslina, Lovšina in Predina, ki so dejavni še danes, Helene Blagne z bujno trajno in že takrat sivolasega Ota Pestnerja, pa vse do že "upokojenega" dueta Moulin Rouge in članov zasedbe Pepel in kri.

Za Slovenskim band aidom, kot so si glasbeniki nadeli ime, sta stala Aleš Klinar in Dušan Velkavrh, prvi je "zakrivil" glasbo in aranžma, drugi pa udarno in patriotsko protivojno besedilo, ki je odsevalo dogajanje tistega časa: "Sanjam deželo, ki pravični mir pozna, dolga je cesta, po kateri prideš tja. Ta pot je brez konca, a vodi naprej, premnoga življenja ugašajo v njej."

Klinar: Šlo je za iskreno protivojno pesem
Čeprav je od tega besedila in projekta preteklo že 17 let, se še vedno vsak, ki sliši pesem, odzove podobno: "Aja, saj res, Svobodno sonce! Uf, kje je že to!" Tega projekta se, kot bi se dogajal včeraj, še živo spomnijo tudi takratni sodelujoči.

Kot "glava" projekta si prvi zasluži omembo Aleš Klinar, ki je dejal, d a je bilo Svobodno sonce povsem spontana ideja. "Glasbeniki smo se takrat veliko družili med seboj, ideja pa je padla v nekem "informacijskem" trenutku, ko smo začutili, da moramo ljudem in svetu nekaj sporočiti. Menim, da smo naredili dobro delo, a tega nismo delali zaradi "imidža", zato, ker so takrat tudi v tujini pojavljali podobni band aidi, ampak je bila vsa stvar zelo iskrena in spontana. Preprosto smo želeli prek glasbe opozoriti na stvari, ki so se takrat dogajale; šlo je za nekakšno protivojno pesem." Slovenski glasbeniki so bili takoj pripravljeni na sodelovanje: "Sploh nikakršnih težav nismo imeli, da smo nabrali okoli 50 glasbenikov, ki so prihajali iz različnih glasbenih vod. Svobodno sonce so prepevali tako rockerji kot džezisti in popizvajalci."

Kaj se je s pesmijo dogajalo pozneje, pa Klinarja, sicer tudi člana nekdaj znamenite skupine Agropop, ne veseli preveč: "Razočaran sem, ker danes ni več tovrstnega združevanja. Takrat je bila pesem precej izpostavljena, veliko se je vrtela, danes pa ni več tako. Menim, da se jo premalokrat sliši, a tega ne govorim zato, ker sem jo napisal jaz. Seveda je to stvar uredniških politik, a mislim, da imajo mnogi danes do nje nekakšen mačehovski odnos, saj bi jo ob takšnih praznikih, kot je dan samostojnosti, večkrat lahko uporabili."

Vrčkovnik in Godec - prvič na snemanju videospota
Da je šlo za res enkraten projekt, ki se je za dolgo usidral v spomin, vsi po vrsti zatrjujejo tudi glasbeniki, ki so o svobodni deželi prepevali na trati v Tivoliju, danes pa imajo za seboj že uveljavljene pevske kariere. MMC se je pogovarjal s tremi izmed njih, rdeča nit vseh pogovorov pa je bila želja, da bi se tudi danes še našel kdo, ki bi slovenske glasbenike znova povezal v "band aid".

Irena Vrčkovnik, ki se je v zadnjem času usmerila predvsem v otroške pesmi, o Svobodnem soncu pravi: "Spomnim se, da sem takrat šele začela svojo glasbeno pot, da sem bila najmlajša, novinka. Bila sem počaščena in presenečena, da so me sploh povabili k sodelovanju v tako ugledno družbo, med legende. Snemanje glasbe ni bilo nič drugačno, kot prejšnja, to sem že poznala, na snemanju videospota pa sem se prvič spoznala s tem postopkom in ugotovila, koliko časa je potrebno za en tak izdelek. Spomnim se še praktično vseh glasbenikov, ki so sodelovali, od Kreslina, Predina in Lovšina, pa tudi Damjane Golavšek, s katero sva kasneje postali dobri prijateljici."

Podobne spomine ima tudi Alenka Godec, danes eden najbolj priznanih in prepoznavnih ženskih vokalistk pri nas, leta 1992 pa je bila še čisto "sveža": "Spomnim se, da je Aleš Klinar kot zbor angažiral učenke Nade Žgur, med katerimi sem bila tudi jaz. Prišla sem tja, na tisto poljano v Tivoliju, nisem pa vedela, da se bo delal tudi videospot, ker sem bila povabljena le kot del zbora. Vse mi je bilo zanimivo, ker sem bila takrat še začetnica in sem prvič sodelovala na snemanju videospota. Spomnim se, da mi je bilo, potem ko sem videla izdelek, strašno nerodno, ker so me pokazali tako od blizu. Škoda se mi zdi, da danes takšnega sodelovanja ni več, saj bi bila pripravljena takoj spet sodelovati pri takšnem band aidu."

Nostalgija po starih časih očitno daje tudi Giannija Rijavca, ki nam je hitel razlagati vse podrobnosti, ki so se mu zapisale v srce: "Prav vsega se še spomnim. Spomnim se ideje Velkavrha in Klinarja, snemanja na travniku v Tivoliju, helikopterja, ki je letal nad nami in posnel nekaj prizorov. Spomnim se glasbenikov, ki so sodelovali, Helene Blagne, Benča, Kreslina in drugih. Svobodno sonce je bil res en "fajn projekt", velik, megalomanski in res bi bilo lepo, da bi ga kdaj ponovili. Takoj bi bil zraven."

Torej, je slovenski band aid številka 2 na vidiku? A o čem bi pel "novi rod"? O Evropski uniji, onesnaževanju okolja, revščini, vojnah ali kar o recesiji?

Svobodno sonce naj sije spet, na to deželo in na ves svet. Svobodna pesem za vse ljudi, topov grmenje naj preglasi.

Refren pesmi Svobodno sonce

Seveda je to stvar uredniških politik, a mislim, da imajo mnogi danes do nje nekakšen mačehovski odnos, saj bi jo ob takšnih praznikih, kot je dan samostojnosti, večkrat lahko uporabili.

Aleš Klinar

Svobodno sonce je bil res en "fajn projekt", velik, megalomanski in res bi bilo lepo, da bi ga kdaj ponovili.

Gianni Rijavec