Alenka bo letos navijala za prijateljico Rebeko Dremelj. Foto: EPA
Alenka bo letos navijala za prijateljico Rebeko Dremelj. Foto: EPA

Tekmovati je treba za Slovenijo, nikakor ne zase.

Alenka Gotar

Če bi še kdaj šla na Emo, bi umazala spomin na čistost prve zmage.

Alenka Gotar
Alenka Gotar
Letos se bo za kipec potegovalo 20 izvajalcev. Foto: RTV SLO

Temnolaska, ki jo je prav Ema naredila za "slovensko zvezdico", kot pravi sama, je izredno ponosna na svoje 15. mesto, ki ga je v "čarovniškem" slogu in z LED-lučko na dlani pripela maja v Helsinkih.

Polfinalna izbora bosta 1. in 2. februarja, finale pa 3. februarja ob 19.55. Prireditev si boste lahko ogledali na 1. programu TV Slovenija.
Ko sva pogovor že skoraj končali, je še enkrat ponovila: "Veste kaj morate res napisati, ker je zelo pomembno? Sama sem lani pokazala, da znam, le na prav način se moramo Slovenci lotiti te Eme in nato Evrosonga. Z mojim prebojem v finale so padle ovire, tudi psihološke, zato sem prepričana, da Sloveniji lahko uspe. Svojemu nasledniku želim res veliko sreče. Ne boste pozabili poudariti tega, kajne?" Alenka, kar brez skrbi, nalogo smo opravili. Zdaj pa pojdimo lepo po vrsti, na začetek intervjuja ...

Čez nekaj dni bo minilo eno leto od vaše presentljive zmage na Emi. Ste kaj nostalgični ali ste na ta uspeh že skoraj pozabili?
Kje pa, seveda sem nostalgična, in to zelo. Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo, ko vstopim v svojo delovno sobo in na klavirju zagledam kipec z Eme. A kaj hočemo, življenje gre naprej, čaka me toliko novih izzivov. Srčno pa upam, da bo zaradi mojega uspeha nasledniku kaj lažje, kot je bilo meni.

Ste že slišali kakšno tekmovalno pesem s prihajajoče Eme? Če da, katera se vam zdi najboljša? Komu pa bi zmago najbolj privoščili?
Da, vse skladbe sem že slišala. Sem pač v dobrih odnosih z RTV Slovenija (smeh). Lahko izdam, da imam nekaj favoritinj, natančneje tri ženske izvajalke. Ena izmed njih je tudi Rebeka Dremelj, ki bi ji zmago tudi najbolj privoščila, saj je moja osebna prijateljica. Toliko let se že trudi, še zdaj se spomnim, kako malo ji je zmanjkalo do končnega uspeha s skladbo Pojdi z menoj. Kdor koli pa se bo na koncu že veselil, mu polagam v srce, naj predstavlja Slovenijo s srcem in naj ne gre na Evrosong zaradi lastnih vzgibov. Pred očmi mora imeti ves čas odgovornost, da je izbranec slovenskega ljudstva. Tekmovati je treba za Slovenijo, nikakor ne zase.

V kakšni vlogi vas bomo videli na letošnji Emi?
V nedeljo bom odprla finalni večer s svojo pesmijo Cvet z juga. Nobenih predelav, v točno takšni izvedbi, kot jo je napisal Andrej Babić. Nato pa bom predstavila še svojo novo skladbo Odidi, ki je priredba pesmi Idi Petra Graša.

Torej se ne morete ločiti od Andreja Babića?
Ne, on me je naredil za to, kar sem zdaj, torej slovenska zvezda, sama pa sem zelo zvesta. Po Cvetu z juga mi je napisal tudi pesem Ženska iz soli, zdaj pa spet apeliram nanj, naj kmalu sede za klavir in spet kaj novega napiše zame.

Še vedno mislite vzporedno peljati obe karieri, tako pop kot delo v Operi?
Seveda. Iz ene ljubezni sta zdaj nastali pač dve, saj mi je bil pop že dolgo všeč. Saj veste, kaj je zapisal Paolo Coelho v Alkimistu: "Če si nekaj zares želiš, vse stvarstvo stremi k temu, da se ti bo ta želja uresničila." Zato ostajam v popu, le izvajam ga na svoj način.

In če se tega naveličate? Se želite preizkusiti še v kakšni drugi vlogi, na primer v muzikalu ali kot TV-voditeljica?
Joj, ne vem. Zaenkrat o novih vlogah resno ne razmišljam, a saj tudi nisem verjela, da me bo kdaj popglasba tako posrkala vase. Imam tako noro življenje, da res nikoli ne vem, kaj se mi bo še zgodilo.

Na desni si oglejte videospot za pesem Cvet z juga Alenke Gotar.

Torej ne zapirate vrat niti pred vnovičnim nastopom na Emi kot tekmovalka?
Saša Lendero ima zanimiv citat: "Ko sonce sije najsvetleje, takrat so sence najtemnejše." Ko sem zmagala prvič, je bilo potrebnega toliko denarja, dela in časa, da nikakor ne bi šla še enkrat čez vse to. Prva zmaga naj ostane le lep spomin, če bi poskusila še kdaj, bi ta spomin na čistost prve zmage le umazala.

A. P.

Tekmovati je treba za Slovenijo, nikakor ne zase.

Alenka Gotar

Če bi še kdaj šla na Emo, bi umazala spomin na čistost prve zmage.

Alenka Gotar