Klemen Kosi in Miha Kürner sta predstavila nove drese slovenske smučarske reprezentance ... Foto: BoBo
Klemen Kosi in Miha Kürner sta predstavila nove drese slovenske smučarske reprezentance ... Foto: BoBo
... pa tudi športno smučarsko perilo, zato sta se na modno brv podala kar bosa oziroma v nogavicah. Foto: BoBo
Če je bila modna revija osrednji družabni dogodek letošnjega pokala Vitranc, je bil osrednji glasbeni koncert pred dvorano Vitranc. Zbrane sta zabavala osrednja glasbena gosta Nina Badrič in Magnifico. Foto: BoBo
Zbrana množica sicer še zdaleč ni bila tako velika kot pred 10 leti, ko je spremljevalno zabavo ob Vitrancu prvič priredil Jure Košir. A kljub vsemu precej večja kot ob drugih koncih tedna v zimski sezoni, zato so si kranjskogorski gostinci in turistični delavci meli roke. Še več ljudi pa v zgornjesavski dolini pričakujejo prihodnji konec tedna, saj bo na sporedu vseslovenski športni praznik - Planica. Foto: BoBo
Nova oblačila za smučarje v novi sezoni

V Kranjski Gori je namreč povezovala prav posebno modno revijo - v sklopu smučarskega praznika na vitranški strmini so namreč pripravili predstavitev nove smučarske opreme za slovenske smučarje, v manekenski vlogi pa so se preizkusili nekdanji in zdajšnji domači asi belega cirkusa.

Preddverje hotela Kompas je bilo premajhno za vse, ki so se v soboto zvečer nagnetli tja in si želeli ogledati osrednji dogodek letošnjega pokala Vitranc z znanimi obrazi.

Smučarske jakne in hlače novega uradnega opremljevalca - švedskega Tensona - so namreč predstavili manekenski smučarski pari. Led sta prebila Alenka Dovžan in Rene Mlekuž, nato pa so se na rdeči preprogi zvrstili še Špela Pretnar in Bernard Vajdič, Katja Koren in Drago Grubelnik, Špela Bračun in Mitja Valenčič, Urška Hrovat in Mitja Dragšič, aktivna tekmovalca Klemen Kosi in Miha Kürner pa sta predstavila športno spodnje perilo, ko se jima je pridružila še Maruša Ferk, pa tudi nove slovenske smučarske drese.

"Pri dizajnu se da narediti vse živo"
"Celotna industrija smučarske opreme se je že tako razvila, da je moda zdaj močno prisotna. Tukaj lahko oblikovalec veliko naredi - pomembno je le, da se le malo zave, kakšni so trendi, kakšne so barve in ni več nujno, da je dres še vedno tisti klasični dres, kot je bil nekoč,
" je za MMC po predstavitvi nove opreme modni vidik belega cirkusa opisala Lorella Flego.

"Za tekmovalce je seveda ključnega pomena funkcionalnost, ampak pri dizajnu se pa da narediti vse živo. Tudi tenisačice so bile nekoč vse v belem, pa vidimo, kaj vse zdaj nosijo," je pojasnila.

Slovenskih oblačil ni hotel nihče
Da so na belih strminah radi lepo oblečeni, pa priznavajo tudi smučarji sami.

"Spomnim se, kako sem bila nekoč razočarana, ko smo dobili rjave drese z rožnatimi pikami in nekimi kričeče zelenimi dodatki, skoraj sem se zjokala, ko sem ga zagledala. Potem pa sam sebe prepričuješ, da skupaj z drugimi kosi opreme ne bo tako grozno videti. Spomnim se tudi, da smo včasih, ko smo bili še mlajši, vedno menjali stvari z drugimi reprezentancami ... naših ni hotel zamenjati nihče," se v preteklost vrne Špela Pretnar, potem pa doda, da so ti časi očitno končno mimo, saj se ji zdijo oblačila, ki jih je nosila danes, resnično lepa in bi jih našim tekmovalcem zdaj zavidali tudi drugi.

Američani v vrhu
Tudi Miha Kürner, ki se je na nedeljskem slalomu nato vpisal med dobitnike točk in skupaj z Maticem Skubetom prekinil dolgo slovensko sušo, je priznal, da tudi tekmovalci sami opazijo, kateri proizvajalci imajo lepe drese in katere reprezentance imajo že tradicionalno najlepša oblačila.

"S tem se sicer ukvarjamo predvsem na začetku, ko dobimo nove stvari, med samo sezono potem to ni več tako pomembno. A zame osebno je dobro, če je dobro videti," se je posmejal, a ob tem dodal, da je na prvem mestu funkcionalnost. "Predvsem da mi zaščiti roke, noge in kolena, sicer sem ves moder. In zdi se mi, da zdaj za to je poskrbljeno, sem kar zadovoljen," prizna.

Katere reprezentance pa so tiste, katerih drese slovenski tekmovalec torej najbolj občuduje? "Norvežani, Švedi in Američani - sploh zadnji so v vrhu, tako glede videza kot funkcionalnosti," izstreli kot iz topa. "No, pa tudi Italijani so mi všeč, saj so preprosti in čisti - klasični barvi modra in rdeča, kapa in to je to," odgovarja.

Kaj pa prepoznavnost slovenskih dresov?
"Dobro je, da je tekmovalec prepoznan že na prvi pogled, ko se požene na progo, da takoj veš, kam sodi," ob tem pravi Lorella Flego in kot primer dobre prakse pohvali nemške smučarske drese, ki jih že leta krasijo značilne črno-bele proge.

"Zdi se mi, da Slovenci nimamo te prepoznavne barve, čeprav to zeleno barvo tako forsirajo, vendar pa se sama z njo nekako ne morem zliti. A težko je, saj niti sama slovenska zastava ni tako prepoznavna, da bi se lahko takoj videlo, tako kot na primer pri Hrvatih, ki imajo te kocke in se takoj ve, za koga gre. Saj se zdaj trudijo s simbolom Triglava, da bi ga povsod vpeljali, a to ni tako bombastično, kakor so recimo barve pri nekaterih drugih državah - na primer vpadljiva modra in rumena pri Švedski," dodaja Pretnarjeva.

"Sam se vedno pritožujem, ker v Sloveniji vedno želimo nekaj novega, eksperimentirati z barvami. Če bi se držali klasičnih slovenskih barv - bele, modre, rdeče -, bi bili na dolgi rok veliko bolj prepoznavni, tako pa smo vsako leto drugačni, ni te tradicije. Podpiram to, da se ustvari zgodba in se potem držimo tega bistva," sklene Kürner.

Nova oblačila za smučarje v novi sezoni