Na Japonskem je predvsem za ženske spolnost še vedno tabu. Foto: EPA
Na Japonskem je predvsem za ženske spolnost še vedno tabu. Foto: EPA
Seks v mestu
Junakinje Seksa v mestu nimajo težav z govorjenjem o spolnosti, tudi o samozadovoljevanju.

Po podatkih raziskave japonskega mesečnika, v kateri je sodelovalo 50 žensk med 20. in 30. letom starosti, naj bi jih 90 odstotkov menilo, da je masturbiranje za moške nekaj popolnoma naravnega, medtem ko je samozadovoljevanje žensk sprejemljivo le za 56 odstotkov udeleženk raziskave.

Po mnenju udeleženk raziskav je samozadovoljevanje predstavnic nežnejšega spola "umazano, sramotno in nekaj, kar počneje le ženske, ki si ne morejo poiskati partnerja". Po besedah seksterapevta Kim Myung Guna je to posledica dejstva, da ženske zadržijo užitek v sebi, moški pa ga izrazijo navzven. Ženske bi morale tako s pogovorom o masturbaciji izraziti svoje notranje občutke. "Mislim, da je prav to vzrok, da se ženske sramujejo samozadovoljevanja in ga tabuizirajo," je dodal Gun.

Za tabuje je kriva družba
Dr. Kunio Kitamura, predstojnik ginekološke klinike, je dejal, da bi se morale ženske pogosteje samozadovoljevati. "Veliko žensk pride k nam, češ da so njihovi partnerji v postelji z njimi nezadovoljeni. Bojijo se, da so frigidne, vendar jim vedno znova povem, da je ta beseda izmišljena s strani sebičnih moških, ki v postelji mislijo samo nase. Prav z masturbiranjem pa lahko ženska razišče svoje telo in tako med samim seksom lažje doseže orgazem." Po mnenju Kitamure in Guna pa je največji vzrok za "nemasturbiranje" japonskih žensk njihova patriarhalno urejena družba z dominantno vlogo moškega.