Harlem Gospel Choir se je ustavil na svoji turneji tudi v prestolnici in popolnoma napolnil z energijo polno Cvetličarno. Še največ aplavza med obiskovalci pa so poželi solistični vložki pevke Renee. Foto: MMC RTV SLO
Harlem Gospel Choir se je ustavil na svoji turneji tudi v prestolnici in popolnoma napolnil z energijo polno Cvetličarno. Še največ aplavza med obiskovalci pa so poželi solistični vložki pevke Renee. Foto: MMC RTV SLO
Harlem Gospel Choir
Pevec Kim je v zadnji četrtini nastopa na oder povabil obiskovalko koncerta, za katero se mu je zdelo, da jo je njihova poduhovljena glasba najbolj ganila. Naključje ali ne: na oder je prišla stara znanka domačih odrov Ana Soklič, bolj znana po umetniškemu imenu Diona Dim. Foto: MMC RTV SLO
Harlem Gospel Choir
Zbor je v svoji bogati preteklosti nastopal že za rimokatoliškega papeža, ikono boja proti apartheidu Nelsona Mandelo, britanskega glasbenika Eltona Johna, predsednika ZDA Baracka Obamo, kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey in druge. Foto: MMC RTV SLO
Ana presenetila Harlem Gospel Choir
Kako so se Harlemčani počutili v Sloveniji?

Zato je poskrbela newyorška gospel atrakcija ali, kakor jih je poimenoval pevec skupine U2 Bono, angeli Harlema: Harlem Gospel Choir.

V priloženih posnetkih si oglejte tudi videoutrinke s koncerta.
Melodije, lebdeče v višavah, razgibane harmonije, najboljši par džezovskih seans (bobni in klaviature) ter skladbe, ki so same po sebi zahtevale nemoteno pozornost zbranih. Poduhovljeno obarvan zvok, ki običajno prihaja iz newyorških afroameriških cerkva, je tokrat odmeval pri nas ter širil sporočilo ljubezni in navdiha.

"Bilo je dobro občinstvo, najboljše do zdaj," je svoje vtise po končanem nastopu za MMC delila pevka Michelle. "Ljudje so prijazni. Zelo prijazni. Nisem imela nobenih težav. Vse je prijetno," je o Slovencih našla samo pozitivne besede pevka.

Devetčlanski vokalni zbor je gostila ljubljanska Cvetličarna2. "Raje nastopam v klubih, ker je energija drugačna. Ljudje bolj plešejo in že stojijo, zato morajo ploskati. Drugačno vzdušje," je razložila Michelle. "Samo klubsko ozračje naredi (občinstvo op. n.) srečnega in vznemirjenega. Nastopati v klubu je zelo razburljivo in energija je na višku," je še pojasnila pevka, ki se je zboru priključila zadnja.

Po dvournem nastopu so si člani zasedbe Harlem Gospel Choir vzeli čas za vse obiskovalce in jim ob izhodu podpisovali svoje zgoščenke ter se z njimi tudi fotografirali. Mi smo pred kamero ulovili pevko Michelle in Diono Dim.

Najprej je bila tema, nato glasba ...
O pregovorno zadržanih in težko animiranih obiskovalcih domačih koncertov sinoči ni bilo ne duha ne sluha. Nestrpno čakajoči začetek, so se zbrani vse do pol desete ure vedno bolj približevali odru in z aplavzom pozdravili instrumentalno sekcijo večera: klaviaturista in bobnarja.

Skupaj sta naznanila prihod noneta izjemnih (kakor je potrdil koncert) vokalistov, ki ne bi mogli biti natančnejše utelešenje vseh predstav, ki jih imamo (Evropejci) o članih afroameriških cerkvenih zborov. Od tiste močnejše sestre, ki še vedno išče ljubezen svojega življenja, a hkrati vse očara, ko odpre svoja usta; tiste babice s petimi vnučki, belo ograjo in energijo najstnice; tistega šaljivega starejšega brata; tistega lepotca, ki je preveč sramežljiv, da bi pristopil do dekleta; tisti plahi znanki, ki zaživi šele z mikrofonom v roki; vse do tistega majhnega okroglega dečka, ki je rad včasih prepeval, danes pa v delirij spravlja množice.

Peli, plesali in se razigrali
Člani zbora so prve aplavze prejeli ob začetnih skladbah In the Sanctuary, Hosanna. Boki so se razgibali ob melodijah Friend of God in Holy, Holy, Holy. Nostalgija je bila obujena z zimzeleno, a predelano različico Amazing Grace, ki se je spremenila v vokalno ekshibicijo noneta. Času primerno so pevci zapeli tudi venček božičnih skladb. Nikakor niso izpustili himno afroameriških cerkva O Happy Day in končali v veliko modernejših vodah, s Celebration (Kool & the Gang) in Jacksonovo We are the World.

Darilo presenetilo člane zbora
Poleg petja pa so harlemski angeli nenehno vzpostavljali in ohranjali stik z občinstvom. In tudi spremljali (vsak) njhov gib, kajti najbolj vživete v koncert so na koncu nagradili s tem, da so jih povabili na oder. Za največje presenečenje zbora pa je s svojim vokalom poskrbela domača glasbenica Ana Soklič, ki jo poznamo pod imenom Diona Dim.

Po svojih "petih minutah slave" - zboru se je pridružila po prejetju darila (zaradi njenega doživetega spremljanja koncerta) pri petju O Happy Day - je za MMC potarnala, da se Slovenci malo premalo pustimo biti čustveno prizadeti. "Mislim, da je to najlepša stvar, ki se ti lahko zgodi, da se odpreš," je nadaljevala Ana. Ob enem ni skrivala zadovoljstva, potem ko se ji je uresničila velika želja. "To doživeti … to je res … nebesa se odpirajo," je za MMC po svoji življenjski izkušnji spregovorila glasbenica. In to mnenje si je delila še s številnimi obiskovalci včerajšnjega dvournega koncerta.

Ana presenetila Harlem Gospel Choir
Kako so se Harlemčani počutili v Sloveniji?