Helen Reddy se zadnjih pet let (fotografija je iz leta 2015) zaradi bolezni ni pojavljala v javnosti. Foto: Reuters
Helen Reddy se zadnjih pet let (fotografija je iz leta 2015) zaradi bolezni ni pojavljala v javnosti. Foto: Reuters

Umrla je v domu za ostarele (a premožne) v Los Angelesu, stara 78 let, sta sporočila njena otroka, Traci Donat in Jordan Sommers, in jo opisala kot "čudovito mamo, babico in res mogočno žensko". Čeprav sta zaradi materine smrti užaloščena, "sva našla uteho v spoznanju, da bo njen glas živel večno". Reddyjeva je imela Addisonovo bolezen, leta 2015 pa so ji diagnosticirali tudi demenco .

Reddyjeva je zaslovela v prvih polovici 70. let, ko je skupaj z Rayem Burtonom napisala, sama pa tudi odpela skladbo I Am Woman. Ker je bilo to tudi obdobje ženske emancipacije, je pesem kmalu postala himna različnih gibanj za pravice žensk. Čeprav skladba ni bila takojšna uspešnica – zares se je na radijske postaje prebila šele, ko je Reddyjeva posnela drugo različico in jo izdala kot singl –, je sčasoma prepričala poslušalce in se nato v prvem letu prodala v več kot milijon primerkih.

Postala je tudi prva pesem avstralskega avtorja in/ali avtorice, ki je dobila grammyja. V zahvalnem govoru ob prejetju zlatega kipca za najboljšo žensko izvajalko se je Reddyjeva zahvalila Bogu, "ker je z NJENO pomočjo vse mogoče".

Zgovoren dokaz o tem, kako nesmrtna je moč pesmi I Am Woman, je tudi to, da so jo na podelitvi oskarjev leta 2010 zavrteli, ko je Kathryn Bigelow postala prva ženska, ki je dobila oskarja za najboljšo režijo (za film Bombna misija).

Pozneje je Reddyjeva sicer imela še nekaj glasbenih uspešnic, a I Am Woman ni prehitela nobena.