Filip Karađorđević in Danica Marinković pred oltarjem. Foto: EPA
Filip Karađorđević in Danica Marinković pred oltarjem. Foto: EPA

Večno zvestobo je v cerkvi nadangela Mihaela obljubil svoji srčni izbranki, grafični oblikovalki Danici Marinković, hčerki znanega srbskega slikarja Milana Cileta Marinkovića. Na istem mestu sta se leta 1922 poročila tudi kralj Aleksandar in romunska princesa Marija.

Par se je spoznal na neki večerji v Beogradu, Filip sicer živi in dela v Londonu kot bančnik, zato sta se mlada zaljubljenca sestajala v številnih evropskih mestih od Benetk do Pariza, nato pa sta se odločila, da bosta stopila na skupno življenjsko pot.

Novico o zaroki so javnosti sporočili avgusta, kmalu po tem, ko se je poročil tudi Filipov bratranec princ Đorđe. Za datum poroke sta izbrala prvo soboto v oktobru, nevesta pa se je odločila za kreacijo priznane srbske modne oblikovalke Roksande Ilinčić, ki je že oblekla tudi ameriški prvi dami Michelle Obama in Melanio Trump ter vojvodinjo Cambriško Kate Middleton.

Še bolj kot izbira obleke pa je goste navdušila izbira poročne priče - to je bila sama švedska princesa in prestolonaslednica Victoria. V Beograd je pripotovala tudi zdaj že nekdanja španska kraljica Sofija, ki jo je na poroki spremljal ženinov oče.

Filipov ded je bil zadnji jugoslovanski kralj
Srbski prestolonaslednik princ Aleksandar II. Karađorđević je sin zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića, ki je vladal od leta 1941 do leta 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA, kjer je leta 1970 tudi umrl.

Princ Aleksandar, ki je bil rojen v Londonu, se nikoli ni odrekel svojemu nazivu, v Srbijo se je dokončno vrnil leta 2001.