Umetniški par je, oblečen popolnoma v belo, kar v postelji v predsedniški suiti hotela Hilton sprejemal obiskovalce in imel več novinarskih konferenc. Dogodek je potekal med 23. in 29. marcem pred 50 leti, zato so v Amsterdamu zdaj pripravili fotografsko razstavo in več drugih dogodkov, s katerimi so počastili spomin na ikonični par, ki sta ga sestavljala glasbenik in pisec besedil legendarne zasedbe The Beatles, in vizualna umetnica.

Lennon in Ono sta posteljo med protestom okrasila z rožami, nad posteljo sta lastnoročno napisala "Hair Peace" in "Bed Peace" in pokazala svetu nov način za svetovni mir ‒ zavračanje nasilja v vseh oblikah.

Njuna soba še danes ohranja slavo. Foto: EPA
Njuna soba še danes ohranja slavo. Foto: EPA

"Pustite si rasti lase, nosite znak s simbolom miru"

"Če resnično menite, da bo nasilje rešilo težave, je to vaš pogled. Jaz se z njim ne strinjam. Nikoli še nihče ni poskusil z mirom," je Lennon takrat dejal novinarjem. Na pripombo, da si mnogi ne morejo privoščiti večdnevnega poležavanja v postelji, saj morajo služiti denar, pa je umetnik dejal: "Nehajte spraševati, ali bo ta protest pomagal. Naredite še vi kaj. Pustite si rasti lase, nosite znak s simbolom miru."

Ironično, Lennon je leta 1980 pred svojim stanovanjem v New Yorku umrl pod streli atentatorja Marka Davida Chapmana.

Umetnika sta dogodek prelila tudi v glasbo, saj je tik pred razpadom Beatlov izšla skladba The Ballad of John and Yoko, v kateri so naslednji verzi: "Vozila sva se iz Pariza v Hilton v Amsterdamu, se ves teden pogovarjala v postelji. Novinarji so vprašali: 'Kaj počneta v postelji?" Dejal sem: 'Le poskušava imeti nekaj miru."

Leta 2012 je Yoko Ono predstavila tudi dokumentarec Bed Peace, v katerem se je spomnila dogodka na Nizozemskem in še drugega "posteljnega protesta", ki sta ga z Lennonom uprizorila nekaj mesecev pozneje v Montrealu v Kanadi.

V hotelu v Amsterdamu so v spomin na dogodek pripravili razstavo fotografij Johna in Yoko. Foto: EPA
V hotelu v Amsterdamu so v spomin na dogodek pripravili razstavo fotografij Johna in Yoko. Foto: EPA

V spomin na dogodek in njuno sporočilo o širjenju miru bodo pred hotelom Hilton v Amsterdamu v četrtek posadili bele tulipane, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali slavno sobo 902.

John in Yoko sta se dan po poroki za en teden 'zabarikadirala' v hotelsko posteljo. Foto: EPA
John in Yoko sta se dan po poroki za en teden 'zabarikadirala' v hotelsko posteljo. Foto: EPA