'Belopolta' Aišvaria na naslovnici revije Elle ... Foto: Elle
'Belopolta' Aišvaria na naslovnici revije Elle ... Foto: Elle
Aishwarya Rai-Bachchan
... in Aišvaria, fotografirana pri bolj naravni luči in brez poznejših popravkov. Foto: EPA

37-letna Aišvaria še vedno velja za eno najlepših žensk na svetu, čeprav je od njenega naslova mis sveta minilo že 16 let. Po lenti najlepše Zemljanke se je posvetila snemanju bollywoodskih filmov, poročena pa je z enim največjih igralskih zvezdnikov v Indiji, Abišekom Bačanom.

Bralci indijske izdaje revije Elle so bili zato navdušeni, ko so izvedeli, da bodo svojo junakinjo videli na naslovnici, ob fotografiji pa je mnogim zastal dih. Aišvara je namreč videti kot zahodno belopolto dekle, tudi na dodatnih fotografijah na straneh revije pa je njena koža vsaj nekaj odtenkov svetlejša, kot je v resnici. Pri Elle vsakršno umetno posvetlitev kože zanikajo.

Povej, kakšno polt imaš ...
Indijce je ta poteza zelo razburila, saj o barvi kože v državi že vrsto let potekajo burne razprave. Kozmetična podjetja jim namreč ponujajo celo vrsto izdelkov za posvetlitev kože, s čimer naj bi bili bolj podobni zahodnjakom, svetlejša polt pa naj bi kazala tudi na bogastvo in uspeh. Po drugi strani številne skupine opozarjajo, da je to diskriminatorno in preživelo razmišljanje.

Spremembe brez meja
Revija Elle se je pred časom že zapletla v podoben škandal glede posvetlitve kože nebelih modelov. Septembra letos se je namreč na naslovnici pojavila temnopolta igralka Gabourey Sidibe, ki je imela na fotografiji precej svetlejšo polt kot v resnici. Pri Elle so se takrat branili, da kože igralke iz filma Precious niso spremenili nič bolj kot kože drugih deklet, fotografiranih ob njej.