Na drugem večeru je bila med drugim v ospredju tudi klasična bela srajca. Foto: LJFW
Na drugem večeru je bila med drugim v ospredju tudi klasična bela srajca. Foto: LJFW
Nekaj kolekcij je bilo tudi v bolj izstopajočih živih barvah. Foto: LJFW
And By Andraž predstavlja kolekcijo za zimski šport. Foto: LJFW
Maja Štamol močno ceni ročno delo. Foto: LJFW
Things I Miss pravijo, da so med drugim glasniki naravnih, organskih in okolju prijaznih materialov. Foto: LJFW
Teden mode je privabil tudi kar nekaj znanih obrazov. Foto: LJFW

V središču pozornosti drugega dne jesenskega LJFW-ja je bila tokrat bela srajca, ki je najbolj nepogrešljiv modni kos in osnova vsake ženske in moške garderobe. Kot navdih je služila istoimenskemu natečaju, ki je potekal v sodelovanju s trgovino Pentlja Concept Store.

Kaviy Couture
Predstavljena kolekcija je njihova prva, ki je bolj glamurozna, primerna za posebne priložnosti, ohranja pa tradicionalne hrvaške elemente, kot sta Hrvatski pleter in Licitirano srce. Kolekcija je pretežno črne barve, nekaj malega je tudi jesenskih odtenkov v rjavih tonih, pa potiskov z zvezdicami ter leopardjih vzorcev. Posebno vzdušje je reviji dala skladba Oliverja Dragojevića Trag u beskraju.

TB Tanja Basle
Navdih za kolekcijo izvira iz uporabnosti in zapeljivosti. Prvo izraženo s številčnostjo in raznolikostjo kosov, katerih zapeljevanje temelji na ženstvenosti, prevladujeta črna in siva s kovinskim pridihom, kolekcijo pa popestrijo tudi grafični potiski na oblačilih.

Tatjana Uvera
Kolekcija polarni sij prepleta mehkobo volne in lesk viskoze, oblačila pa so narejena z mislijo na udobnost. Značilne pletenine med seboj povezuje voluminozen vzorec. Prevladujejo odtenki zelene in turkizne barve, piko na i pa dodajo še letos moderne baretke. Videz tako predstavlja ulični šik s pridihom modnosti in udobja.


Celeni

Kolekcija Legendary 6:3 nas vrača v leto 1953, ko se je zgodila nogometna tekma stoletja med Anglijo in Madžarsko. Navdih so silhuete 50. let, ki so se nosile kombinirane z malo poletnega Hollywooda. Vsestranska kolekcija je bogata z barvami, potiski in črtastimi detajli.

Things I Miss
Thing I Miss je instinktivni svet oblik in teles in dizajn, ki je rezultat potrpežljivosti. Blagovna znamka Things I Miss je glasnik konceptov multiuporabnosti, "zero waste", "manj je več", slojenja, naravnih, organskih in do okolja prijaznih materialov.

Maja Štamol
Kolekcija sledi stilu oblikovalke, ki ceni ročno delo. Oblačila so udobna, nosljiva in izdelana iz materialov v črni, rdeči in kamel barvi. Ročno narejeni, unikatni detajli in dodatki dopolnjujejo ter nadgrajujejo čiste linije osnovnih kosov oblačil, obutev Kopitarna Sevnica by Maja Štamol pa odlikujejo natikači, ki jih krasijo perle ter posebne balerinke.

Nika Ravnik
Mamin stil iz mladosti je glavna inspiracija nove kolekcije za pomlad/poletje 2019, ki je narejena iz naravnih materialov. Nekaj Nikinih najljubših kosov v omari je prav njenih, starih več kot 20 let, brezhibno ohranjenih.

David Bacali
Kolekcija se imenuje Ragnarok – pokop starih in rojstvo novih vrednot. Skozi arhaične in prvinske vikinške simbole, preoblečene v sodobni čas, obuja bojevnico, valkiro.

And by Andraž
Kolekcija za zimski šport je narejena iz tehnično dovršenih materialov, ki zaradi svojih lastnosti nudijo veliko mero ugodja v vseh vremenskih razmerah. Poudarek je na neonskih barvah, predvsem zelene, oranžne in rožnate.

Sanija Reja Aske
Kolekcija govori o ženski, ki je zvesta sama sebi in se ne boji izstopati na svoj, samosvoj način. Stara slovansko-slovenska božanstva in mitološka bitja, ki se skrivajo v detajlih in elementih kolekcije, so bila po večini vedno v moški obliki, tukaj pa se pojavijo v ženskih preoblekah.

Andrea Anić Profound Apparel
Navdih za kolekcijo je upornica, ki se požvižga na pravila, saj svoje življenje trdno drži v svojih rokah. Letos bo nosila tartan in karo od glave do peta.

Prik
Kolekcija jesen/zima je mešanica temnih materialov in močnih barvnih poudarkov, klasičnih silhuet in futurističnih detajlov, kjer se med klasično črne in bež kose vrineta tudi rumena in vijoličasta barva. Dušica Županjac pravi, da je njen največji navdih neposredna komunikacija s strankami.

Larie By Marina Matić
Navdih za kolekcijo je bogata zgodovina razkošnih oblek, še posebej tistih, ki jih je nosila Maria Antoaneta. Oblikovalkini modni kosi najprej zaživijo na papirju, skicira jih s svinčnikom in akvarelom, potem pa se loti izdelave. Večina oblačil znamke Larie je ročno delo in pri vseh še posebej veliko pozornosti namenja detajlom.