Kenzo se je zadnja leta posvečal predvsem svoji drugi največji ljubezni, slikanju. Foto: EPA
Kenzo se je zadnja leta posvečal predvsem svoji drugi največji ljubezni, slikanju. Foto: EPA

Takada, ki je najpogosteje nastopal le s svojim lastnim imenom Kenzo, je bil znan po izjemno topli osebnosti in živih barvnih kombinacijah. Večkrat je dejal, da je moda kot hrana, kjer je treba pogosto menjati svoj jedilnik. Bil je tudi velik zagovornik popularizacije vrhunske mode, ki jo je želel približati ljudem. "Moda ni za peščico, moda je za vse ljudi," je leta 1972 dejal v intervjuju za New York Times.

Rodil se je 27. februarja 1939 v japonskem mestu Himeji, leta 1958 pa se je, po neuspešnem študiju literature, ki ga ni zares zanimal, vpisal na tokijsko fakulteto za modo. Leta 1965 je odšel v Pariz, kjer je preživel večino življenja in ustvaril svoj oblikovalski imperij. Sprva je v Parizu nameraval preživeti le nekaj mesecev, a je ostal dolgih 65 let.

Prav ta teden se na pariškem tednu mode predstavljajo njegove nove kreacije. Foto: AP
Prav ta teden se na pariškem tednu mode predstavljajo njegove nove kreacije. Foto: AP

Modni ženitni posrednik

V svojih kreacijah je Kenzo uspel združiti veliko elementov tradicionalno ločenih modnih smeri vzhoda in zahoda. S svojim delom je utrl pot številnim japonskim modnim ikonam, kot sta Johdži Jamamoto in Rei Kavakubo.

Sorodna novica Umrl je oblikovalec Kenzo Takada. Usoden je bil covid.

"Ko sem odprl svojo trgovino, sem si mislil: 'Nima smisla početi tega, kar počnejo francoski oblikovalci, ker tega ne znam. Zato sem začel delati stvari po svoje, uporabil sem veliko vzorcev iz tradicionalnih japonskih oblek," Je svoje začetke v pariškem svetu mode lani opisal v pogovoru za časopis The South China Morning Post.

Kmalu so njegove stvaritve, pogosto zelo udobne in prijazne do telesa, začele polniti francoske izložbe in modne medije. Poleg barvitih vzorcev in razgibanih krojev se je vedno poskušal izogibati tudi zadrgam in drugim mehanizmom za zapiranje, ki so po njegovem mnenju nosilce oblek zamejevali.

Kenzo je bil kljub življenju v tujini še vedno močno povezan s svojimi japonskimi koreninami. Foto: EPA
Kenzo je bil kljub življenju v tujini še vedno močno povezan s svojimi japonskimi koreninami. Foto: EPA

Množično žalovanje

Smrt 81-letnika je hudo prizadela modno javnost, deloma zaradi njegovega izjemnega vpliva na razvoj sodobne mode in deloma zaradi njegove tople osebnosti in priljubljenosti.

"Kenzo Takada je bil zares posebna figura v svetu pariške mode," je za New York Times povedal Olivier Gabet, direktor Musée des Arts Décoratifs, ki spada pod okrilje muzeja Louvre. "Številni ljudje, ki so se na smrt sovražili in se niso strinjali v ničemer, so se strinjali v dejstvu, da obožujejo Kenza."

O tem, da sodobni svet mode ne bi bil enak, če se Kenzo vanj ne bi izstrelil s svojim neverjetnim občutkom za radoživost in barvitost, se strinja tudi Bernard Arnault, vodja podjetja LVMH, ki ima med drugim v lasti tudi prestižno modno znamko Louis Vuitton. "Kenzo Takada je vse od začetkov v sedemdesetih letih v modo vlil neverjetno količino poetične lahkote in sladkobne svobode, s čimer je navdihnil številne oblikovalce za njim."

Foto: AP
Foto: AP

Nekaj kreacij modne hiše spodaj si lahko pogledate spodaj.