Rockerji prisegajo na velika sončna očala. Foto: Reuters
Rockerji prisegajo na velika sončna očala. Foto: Reuters
Kate Moss
Jackie O ali pilotska očala? Glavno, da so! Foto: EPA
(Skoraj) nikoli brez sončnih očal. Foto: Reuters

Očala, ki spominjajo na oči žuželk, so se razvila iz velikih, debelih naočnikov, ki jih je v zadnjih letih življenja na odru in za njim nosil Elvis Presley. Današnje različice, priljubljene predvsem pri rockerjih, kot je Lenny Kravitz, in raperjih (obožuje jih Foxy Brown), pa so brez okvirjev.

Jackie Onassis se je pred paparaci skrivala za prevelikimi očali ovalne oblike, ki so postala njen zaščitni znak in jih ves svet pozna pod imenom "očala Jackie O". Manekenka in stilska kameleonka Kate Moss se nikjer ne pojavi brez njih. Christina Aguilera pa z velikimi očali z belimi okvirji (in seveda s pobeljenimi kodri) uteleša duh Marilyn Monroe ali Lane Turner.

Športi, kot so avtomobilske dirke, padalstvo, kolesarstvo in celo golf, še naprej vplivajo na proizvajalce sončnih očal in navdihujejo tudi filmske zvezde, kot je Sienna Miller, na smučanju v mondenih letoviščih.

Grace Kelly je leta 1955 z očali v obliki mačjih oči ujela princa (kneza Rainierja Monaškega), kar je še pripomoglo k njihovi priljubljenosti v šestdesetih. Dandanes ta retroslog z dodatkom športnega duha še vedno odlično pristaja svetlolasim divam, na primer Avstralki Naomi Watts.

Velika kvadratna očala s pastelnimi okvirji v slogu sedemdesetih, kot jih je za svojo novo kolekcijo oblikoval Marc Jacobs, so še posebej pri srcu Drew Barrymore, pevec U2-ja Bono pa prisega na lahka očala, ki se držijo glave in so zato praktična tako na koncertnem odru kot pri reševanju svetovnih problemov.

Nikakor ne gre pozabiti na Ray-Banova pilotska očala, ki so med prvo in drugo svetovno vojno odlično služila pilotom. Danes jih ima na glavi vsak omembe vreden zvezdnik - so zaščitni znak Gwyneth Paltrow.

In legendarne lennonke - Yoko Ono jih nosi še danes, morda v spomin na pokojnega soproga Johna Lennona, ki jih je populariziral?

Za P Diddyja, ki nosi sončna očala noč in dan (še večkrat ponoči), so očala brez okvirjev idealen izum, saj so lahka, hkrati pa lahko nemoteno spremlja dogajanje na plesiščih.