Foto:
Foto:
Putin si želi podpisati kjotski sporazum.

Kjotski sporazum bo tako začel veljati 90 dni potem, ko ga bo ratificiral spodnji dom ruskega parlamenta. Že pred tem je ruski predsednik Vladimir Putin naročil ministrom, naj sprejmejo sporazum.

Sporazum začne veljati, ko ga sprejme najmanj 55 držav, ki skupno pripomorejo k 55 odstotkom izpustov toplogrednih plinov. Da bi se to uresničilo, ga je morala podpisati tudi Rusija, saj so ZDA že pred časom napovedale, da ga ne bodo podpisale. Podpis je zavrnila tudi Kitajska.

Putin se je za pospešitev sprejetja protokola zavzel že maja, saj je s tem Evropsko unijo prepričal, da je podprla članstvo Rusije v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Mnogi ruski analitiki so temu nasprotovali, ker naj bi sprejetje protokola onemogočilo razvoj ruskega gospodarstva. Prav tako naj bi bil neizvedljiv Putinov načrt za podvojitev bruto domačega proizvoda v desetih letih.

Sporazum mora ratificirati še parlament. Vendar pa se bo to skoraj zagotovo zgodilo, saj ima večino v parlamentu stranka Združena Rusija, Putinova zaveznica. O tem naj bi duma odločala še pred koncem leta.