Na fotografiji je zaslon telefona, oseba s prstom ob ikoni za Facebook. Foto: EPA Foto: dostopno
Na fotografiji je zaslon telefona, oseba s prstom ob ikoni za Facebook. Foto: EPA Foto: dostopno

Skupni imenovalec trenutnega časa so prilagoditve. Koncertne odre so zamenjali balkoni, kuhinje so se spremenile v plesišča, občinstvo pa postalo večje kot kdaj koli prej, saj lahko spletne upodobitve spremlja ves svet. Dobro v smislu oglaševanja in širjenja pozitive, vendar hkrati slabo, saj spletne predstave umetnikom ne prinašajo izgubljenega prihodka.

Problematiko so zaznali tudi pri družbenem omrežju Facebook in se odločili za nekaj, predvsem za ustvarjalce, pomembnih sprememb. Umetnikom bodo tako kmalu omogočili, da bodo oboževalcem lahko zaračunali dostop do pretakanj v živo oziroma tako imenovanih livestreamov, ki jih bodo gostovali prek omrežja. "V podporo ustvarjalcem in malim podjetjem bomo stranem dodali možnost, da zaračunavajo dostop do dogodkov z videoposnetki v živo – vse od spletnih nastopov do predavanj in strokovnih konferenc," so zapisali v objavi na svoji uradni strani.

Facebookovi zmenki, videosobe in še marsikaj

Ta novica je zgolj ena v množici sprememb, ki jih družbeni medijski velikan načrtuje uvesti kot odziv na pandemijo koronavirusa. Uporabniki bodo lahko najprej preizkusili videosobe, v nekaterih državah že v tem tednu. Po načinu delovanja bodo precej podobne običajnemu videoklicu, ki ga Facebook z aplikacijo Messenger že omogoča. Novost je, da se bodo uporabniki lahko odločili tudi za javno naravo sobe, ki bo omogočala pridružitev do 50 naključnih uporabnikov. Pri tem so skrbno premislili točke tveganja in vzpostavili mehanizme za varnost uporabnikov.

Vračajo tudi funkcijo “v živo z” (Live With), s katero se lahko videoprenosu pridružijo izbrani uporabniki.

Da bi ljudem pomagali najti poglobljene odnose, tudi ko se ne morejo osebno srečati, dodajajo možnost Facebookovega zmenka. Ko uporabnik sprejme povabilo na spletni zmenek, tega prejme v aplikaciji Messenger, lahko uporabnika začneta videoklepet.