Še fotodokaz, ki so ga hitro v svet poslali vodilni pri San Lorenzu - Jorge Mario Bergoglio s klubsko zastavico v rokah. Foto: Reuters
Še fotodokaz, ki so ga hitro v svet poslali vodilni pri San Lorenzu - Jorge Mario Bergoglio s klubsko zastavico v rokah. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Bergoglio je član San Lorenza od leta 2008. Zdaj bo imel zagotovo mnogo manj časa za spremljanje argentinske lige. Foto: Reuters
Benedikt XVI.
Benedikt XVI. z majico, ki so mu jo leta 2011 podarili člani italijanskega nogometnega kluba Ternana. Foto: EPA

Potem ko se je v sredo zvečer novi papež prikazal na balkonu Bazilike sv. Petra, so se mediji podali v tekmo za najbolj zanimivimi podatkih iz njegovega življenja. Eden takšnih je brez dvoma ta, da je Jorge Mario Bergoglio velik ljubitelj najbolj priljubljene igre z žogo na svetu. "Sam pravi, da je v trajnem stanju trpljenja zaradi San Lorenza," je dejal Oscar Lucchini, arhitekt in prav tako navijač kluba, ki je novemu papežu tudi izročil člansko izkaznico San Lorenza. To je bilo po maši pred štirimi leti.

Blizu someščanom
San Lorenzo seveda kar prekipeva od ponosa, ker zanje po novem ne navija "le" kardinal in nadškof Buenos Airesa, ampak kar sam papež, zato je fotografijo njegove članske izkaznice in fotografijo smejočega Bergoglia, odetega v klubske barve, takoj po imenovanju objavil na svoji spletni strani.

Bergoglio je kot nadškof Buenos Airesa živel v neposredni bližini sedeža in stadiona kluba, ki prihaja iz delavske četrti Boedo. Večkrat je med vožnjo z avtobusom someščanom dejal, da spremlja vse tekme San Lorenza ter z njegovimi navijači deli bolečino ob porazih in veselje ob zmagoslavjih.

San Lorenzo sicer velja za enega najboljših klubov v argentinski ligi, nazadnje je državni naslov osvojil leta 2007.

Benedikt XVI. se ni izneveril bavarskemu ponosu
Tudi prejšnji poglavarji Rimskokatoliške cerkve sicer niso bili imuni na nogometno vročico, vsaj nekateri ne. Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. je bil kot pravi Bavarec zagret navijač bavarskega ponosa, Bayerna iz Münchna. Benedikt je bil rojen v vasici Marktl, ki je od Münchna oddaljena okoli 100 kilometrov, lani pa mu je predsednik tega nogometnega velikana Uli Hoeness ponudil, da postane njihov častni član in se tako pridruži 174.000-glavi skupnosti Bayerna. Joseph Ratzinger je v preteklosti o nogometu tudi dejal: "Nogomet je lahko gonilo izobraževanja za vrednote, kot so poštenost, solidarnost in bratstvo, posebej za mlajše generacije."

Kar trikratni častni član
Če se ozremo še bolj v preteklost, pa izvemo, da na nogomet ni bil imun niti Janez Pavel II., ki je bil v mladosti v rodnem Krakovu vratar tamkajšnjega nogometnega moštva. Ko je še služboval v domovini, je pogosto obiskoval tekme domačega kluba Cracovia. Ko se je preselil v Vatikan in večkrat izrazil navdušenje nad to igro, pa so to izkoristili nekateri klubi. Poljak je bil tako častni član kar treh klubov, Borussie Dortmund, Schalkeja 04 in Barcelone.