Festival kranjske klobase je kot vedno potekal ob izdatni spremljavi polke. Foto: Reuters
Festival kranjske klobase je kot vedno potekal ob izdatni spremljavi polke. Foto: Reuters

Muzej in dvorana slavnih polke iz Euclida pri Clevelandu je na farmi Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Kirtlandu v ameriški zvezni državi Ohio v torek priredila jubilejni festival.

Zmagovalna klobasa Maple Heigths Catering bo 22., 23. in 24. novembra uradna klobasa tradicionalnega konca tedna polke ob zahvalnem dnevu v Clevelandu, ki bo potekal v hotelu Marriott. Maple Heights Catering sta leta 1949 ustanovila Andrew in Jennie Hočevar.

Prvo nagrado občinstva pa je osvojila klobasa mesarije Williama Ažmana iz Euclida pri Clevelandu, ki jo pozna ves svet, saj jih je na Mednarodno vesoljsko postajo pred desetletjem dobila astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams.

Festival kranjske klobase je kot vedno potekal ob izdatni spremljavi polke, za katero je poskrbelo skupaj kar 60 glasbenikov na čelu s kanadskim kraljem polke Walterjem Ostankom. Glasba je bila dobrodošla, saj je menda potrebno za porabo kalorij iz ene kranjske klobase kar 40 minut vrtenja na plesišču ob polki.

Prireditev je posnela in predvajala tamkajšnja izpostava televizije NBC iz Clevelanda, dogajanje pa je gledalcem pojasnil nepogrešljivi Slovenec iz Clevelanda Joe Valencic, ki je ustanovil in vodi Muzej in dvorano slavnih polke ter je eden izmed vodilnih osebnosti Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ).