Slepar je kar naprej ponavljal iste kretnje. Gluhi Južnoafričani niso razumeli niti ene. Foto: Reuters
Slepar je kar naprej ponavljal iste kretnje. Gluhi Južnoafričani niso razumeli niti ene. Foto: Reuters
Tolmač
Stal je ob najvplivnejših ljudeh na svetu, zato se postavlja vprašanje, kako so si prireditelji lahko privoščili takšen spodrsljaj? Foto: Reuters

V sredo so po medijih zaokrožili "selfieji", s katerimi so si voditelji krajšali čas med govori na stadionu FNB v Johannesburgu, na katerem je v torek potekala osrednja spominska slovesnost za uglednim borcem za človekove pravice. V javnost je prišla tudi novica, da so med prireditvijo oropali hišo južnoafriškega nadškofa Desmonda Tutuja, a spodrsljaj, ki so si ga prireditelji privoščili s tolmačem znakovnega jezika, je brez primere.

Kdo je in kako je prišel na oder?
Nekateri gluhi gledalci so že med samim prenosom na družbenih omrežjih izražali ogorčenje nad tolmačem, ki ga niso razumeli popolnoma ničesar. Pozneje se je izkazalo, da nihče ne ve, kdo je moški, ki je več ur stal v neposredni bližini nekaterih najvidnejših politikov, kot so ameriški predsednik Barack Obama, južnoafriški voditelj Jacob Zuma in generalni sekratar Združenih narodov Ban Ki Mun. Škandal je sprožil tudi vprašanja o varnosti, saj je bilo na istem mestu zbranih kar 91 svetovnih voditeljev. Kot zanimivost - Zuma je ena najbolj varovanih osebnosti na svetu, nedavno je za novo izboljšanje varnostnega sistema okoli sebe zapravil kar 15 milijonov dolarjev. Da, 15 milijonov.

Mediji so nato le našli tolmača - gre za 34-letnega Thamsanqo Jantjieja, ki je za neki krajevni časopis dejal, da je izjemno dober tolmač znakovnega jezika, ampak da je imel na odru napad shizofrenije. "Ko bi moral kazati znake, sem v glavi ves čas slišal čudne glasove in haluciniral. Zaradi tega so moje kretnje kazale znake, ki niso imeli smisla in s katerimi sem razjezil gluhe po vsem svetu. Ničesar nisem mogel narediti. Sam sem bil v zelo nevarni situaciji. Skušal sem imeti nadzor nad seboj in ne pokazati svetu, kaj se dogaja. Žal mi je."

"Znaki niso imeli nobenega smisla"
Zveza gluhih iz Južne Afrike je kljub temu izredno užaljena. "Njegovi znaki so bili nam popolnoma neznani in niso imeli nobenega smisla," so opozorili in dodali, da so bili njegovi gibi podobni otroškim kretnjam, da so bili neusklajeni z govorcem in močno pretirani.

Južnoafriška vlada je sporočila, da zadevo preiskuje, a da ima zaradi organizacije državniškega pogreba Nelsona Mandele "polne roke dela". Dodali pa so, da se zavedajo vseh pravic, ki jih imajo skupnosti z različnimi ovirami v življenju.

Mediji so predtem poročali, da je imel tolmač okoli vratu akreditacijo, ni pa znano, kdo ga je najel za njegove storitve. Že med prenosom je Wilma Newhoudt-Druchen, prva južnoafriška gluha poslanka, tvitnila: "Ta tolmač kaže neumnosti. Ne zna znakovnega jezika. Prosim, odstranite ga." Ko se je pozanimala, je izvedela, da so moškega najeli pri Afriškem narodnem kongresu (ANC), kjer so že večkrat plačali za njegove "storitve" - a do zdaj pritožb čez njega niso prejeli.

Učitelj znakovnega jezika Francois Deysal je dejal, da moški ni znan združenju znakovnih tolmačev in da ga nihče v skupnosti gluhih ne pozna. Ves čas naj bi ponavljal enake gibe brez vsakršne osnove, gluhi pa niso prepoznali niti ene kretnje, ki jo je uporabljal. Poznal ni niti dogovorjenih znakov za Južno Afriko, klanovsko ime Nelsona Mandele - Madiba, predsednika Jacoba Zumo ali prejšnjega predsednika Thaba Mbekija.

Znakovni jezik v državi ima sicer svojo, posebno strukturo in ni povezan z govorjenimi jeziki, kot sta na primer afrikaans in angleščina. Gluhi so še opozorili, da ima država mačehovski odnos do njih, saj je na vsakih 10.000 gluhih Južnoafričanov le en tolmač.