Prebivalci se z zakonom ne strinjajo. Foto: Reuters
Prebivalci se z zakonom ne strinjajo. Foto: Reuters

razkrivajo preveč.

Nov zakon v Južni Karolini namreč prebivalcem prepoveduje razkrivanje kože ali spodnjega perila tako, da hlače nosijo spuščene več kot sedem centimetrov pod boki. Ker je takšno oblačilo priljubljeno, je novi zakon dvignil veliko prahu.

Borci za pravice manjšin se bojijo, da bo to še posebej prizadelo temnopolte prebivalce, med katerimi je taka garderoba še posebej priljubljena. "Uveljavljanje takšnih zakonov je nesmiselno zapravljanje denarja davkoplačevalcev," je na družbenem omrežju zapisala Ameriška zveza za državljanske svoboščine, ki dodaja, da je tak zakon posega v pravice svobode izražanja.

Prebivalci se z zakonom ne strinjajo
Medtem ko borci za pravice manjšin menijo, da želijo s takšnimi ukrepi oblastniki napolniti državno blagajno in povečati število zapornikov, se ljudje bojijo, da jim bo podatek o prekršku škodil pri vpisu na fakultete, pri zaposlitvi in najemanju posojil.

Predstavnik demokratske stranke Joe Jefferson javnosti odgovarja, da je takšna garderoba "neprofesionalna". "Razumem, da se nekateri bojijo, da jim bodo v primeru prekrška odvzete številne življenjske priložnosti. Vendar ni tako. S tem zakonom želimo ljudi samo opozoriti, da se to ne spodobi. S takšno garderobo bodo posamezniki kršili zakon, ne bodo pa dobili kriminalne kartoteke," je še dodal.

Hlače, ki so spuščene pod polovico zadnje plati, bodo lastnika ob prvem prekršku stale 20 evrov, za drugi prekršek bo moral oddelati tri ure družbenokoristnega dela ali plačati 40 evrov, za večkratne kršilce pa se bo ta kazen še stopnjevala.

Z Jeffersonom se strinjajo tudi drugi predstavniki demokratske stranke, ki pravijo, da je treba ukrepati, preden bodo ljudje začeli nositi hlače spuščene pod kolena, poročajo ameriški mediji.

Vendar Južna Karolina ni edina zvezna država, ki nasprotuje ohlapnim hlačam. Tudi na Floridi so se že leta 2015 odločili za podobne ukrepe. Za "modni zločin" so grešniki prisiljeni plačati globo, ki presega 400 evrov, grozi pa jim celo zaporna kazen.