Koper že dobiva praznično podobo. Foto: RTV SLO
Koper že dobiva praznično podobo. Foto: RTV SLO

Postavitev novoletne okrasitve na 18 mestnih lokacijah traja že dober teden in še bo, na občini pravijo, da gre za izjemno zahteven projekt, ki so ga poimenovali pod skupno blagovno znamko Čudolandia.

"Ta zima v Kopru bo zanimivejša kot v Ljubljani, Zagrebu in na Dunaju, da seveda ne govorimo o Trstu," je projekt komentiral koprski župan Boris Popovič.

Gotovo pa že jeseni dviguje prah tako med domačini kot turisti. "Mislim, da je to preveč, glede na velikost mesta ... pol milijona evrov." Meni je glavno, da je Koper lepo okrašen, in to je to ... je pa res, da je premalo za mladino, nimamo kam hoditi ven." "Predlagam, da bi bile volitve vsako leto, zato da bi se delale take stvari ves čas."

A ker se o okusih ne razpravlja, nas je zanimal pravni vidik tovrstne svetleče postavitve, ki naj bi zasvetila že novembra. "Uredba o mejni vrednosti svetlobnega onesnaževanja okolja dovoljuje prižig novoletne razsvetljave šele 1. decembra," je povedal Andrej Mohar iz Društva Temno nebo Slovenije. Dodaja: "Da bo ta razsvetljava lepo vidna, bodo morali v Kopru zmanjšati javno razsvetljavo, ki je preobsežna. Koper je svetlobno najbolj onesnaženo mesto v Sloveniji."

Na občini pravijo, da se bo več kot pol milijona evrov vredna investicija v svetlobno okrasitev Kopra povrnila v obliki številnih obiskovalcev, ki si bodo decembra svetleče okraske izbrali za kuliso svoje najljubše decembrske fotografije.

Koper že dobiva božični videz
Koper že dobiva božični videz