Podoba Fride z značilnimi očali in škorenjci je obšla svet. Foto: Reuters
Podoba Fride z značilnimi očali in škorenjci je obšla svet. Foto: Reuters

Podoba sedemletne labradorke s posebej prirejenimi očali in škorenjci, da ji zaščitijo občutljive tačke, je zaokrožila po svetovnih medijih in družbenih omrežjih kot svetli žarek po tragediji, ki je v torek prizadela osrednji del Mehike, ko je v silovitem potresu z magnitudo 7,1 umrlo skoraj 300 ljudi.

Reševalci se še vedno prekopavajo čez ruševine 52 podrtih stavb v Ciudadu de Mexicu, pri tem pa jim pridno pomaga tudi Frida. Največ napora je psička vložila v iskanje po ruševinah osnovne šole, kjer je umrlo 19 otrok in šest odraslih, vendar pa jim je uspelo rešiti 11 otrok.

Svoj nos je Frida spravila na delo tudi pri reševanju po tamkajšnji eksploziji plina leta 2013, pa potresu na jugu Mehike pred dvema tednoma, lanskemu v Ekvadorju in zemeljskemu plazu v Gvatemali leta 2015.

V "karieri" ji je uspelo najti 12 preživelih in 40 trupel - več kot kateremu koli psu iz mehiških reševalnih enot. "S ponosom delam s Frido. Je zelo poseben pes," je povedal Israel Arauz, ki zanjo skrbi zadnji dve leti. Pred Frido pa je le še približno leto dni aktivnega službovanja, potem pa bo zaradi starosti njen vonj opešal in čaka jo zaslužena upokojitev, ki jo bo preživljala ob svojem skrbniku.