Foto: EPA
Foto: EPA

V Srbiji so po podatkih vlade do zdaj cepili več kot milijon in pol ljudi (1.501.917), od tega jih je 531.000 (530.863) že dobilo dva odmerka. Cepijo s štirimi vrstami cepiva, a prevladuje kitajski Sinopharm. V prvih dneh se je lahko cepil vsak, zadostovalo je potrdilo, da so se prijavili prek srbske e-uprave – tudi tujci, predvsem iz okoliških držav, nekaj tudi iz Slovenije.

Dobavljena cepiva v Srbiji

Pfeizer/Biontech:218.325
Sputnik: 242.400
Oxford (AstraZeneca): 150.000
Sinopharm: 1.500.000

Srbija je na milijon prebivalcev po številu cepljenih sicer šesta najuspešnejša država na svetu in za Združenim kraljestvom druga v Evropi. Ko gre za prejeta dva odmerka, pa so pred njo le Izrael, Sejšeli in Združeni arabski emirati. V državo so zdaj prispele štiri vrste cepiva, daleč največ od kitajskega Sinopharma – jutri pričakujejo še 500.000 odmerkov, predvsem za drugo cepljenje.

"Edini razlog je dober osebni odnos predsednika Aleksandra Vučića s predsednikoma Kitajske in Rusije," pravi Zlatibor Lončar, srbski zdravstveni minister.

Cene ostajajo skrivnost, po nekaterih navedbah pa naj bi daleč najdražji kitajski Sinopharm. Cepiva so donirali tudi sosednjim državam, včeraj Bosni in Hercegovini. A v Srbiji je skoraj šest milijonov polnoletnih državljanov, če bi se cepili vsi, bi potrebovali nekaj manj kot 12 milijonov odmerkov. O nekaterih ocenah, da so se preveč zbližali, predvsem s Kitajsko, minister odgovarja: "Mislim, da so bolj razočarani prebivalci Evropske unije, ki me vsak dan kličejo, če se lahko pridejo cepit sem, saj jim tega v Evropski uniji ne morejo zagotoviti. To je večja težava. Od Evropske unije nismo imeli velikih pričakovanj, sicer ne bi storili vsega tega tega, kar smo."

Dopisnik RTV Slovenija in srbski zdravstveni minister Zlatibor Lončar. Foto: TV Slovenija
Dopisnik RTV Slovenija in srbski zdravstveni minister Zlatibor Lončar. Foto: TV Slovenija

Odgovor na vprašanje, ali se lahko sem pridejo cepit popolni tujci, je "ne", čeprav je bilo – predvsem na začetku – več izjem. Prijava je še vedno mogoča, pogoj je srbska mobilna številka. A odkar državljane sami obveščajo o tem, kdaj imajo termin za cepljenje, tistim, ki tu nimajo nikakršnih povezav, ne cepijo. T. i. cepilnega turizma, tudi brez termina, uradno ni več. "Nismo še razmišljali o tem. Kdor ima srbsko osebno izkaznico ali potni list, ima tu prebivališče, posel ali kaj drugega – to zadostuje za cepljenje v Srbiji. Ni pa dovolj, da se le želite cepiti, a s Srbijo nimate nobene povezave. Morda bi o tem razmišljali v trenutku, ko bi bile razmere v Srbiji ugodne, drugje pa cepiva ne bi imeli. Prednost bi dali zdravstvenim delavcem v regiji," je še dejal Lončarič.

Med cepljenimi so tudi tuji diplomatski predstavniki, gospodarstveniki, povezava s Srbijo je ohlapen pojem. Številni prijavljeni državljani, še posebej če niso izbrali cepiva kitajskega proizvajalca, pa na klic še čakajo. Ob razmeroma blagih ukrepih pa je začelo število okužb znova hitro naraščati, bolnice se polnijo, zdravstveni del kriznega štaba zato zahteva ostre omejitve, zapiranje barov in restavracij, na mizi naj bi bili tudi prepoved gibanja in policijska ura.