Cepivo proti eboli naj bi bilo na voljo do leta 2018. Foto: BoBo
Cepivo proti eboli naj bi bilo na voljo do leta 2018. Foto: BoBo

Glavno klinično testiranje lani v Gvineji, v katerem je bilo cepljenih šest tisoč ljudi, je namreč pokazalo, da niti en cepljen človek ni zbolel, medtem ko je v kontrolni skupini, ki ni prejela cepiva, za ebolo zbolelo 23 ljudi, so raziskovalci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavili v znanstvenem časopisu Lancet.

"Če primerjamo nič s 23, to kaže, da je cepivo zelo učinkovito in da bi bilo lahko skoraj 100-odstotno uspešno," je pojasnila vodja študije Merie-Paule Kieny. Izkazalo se je tudi, da cepivo kanadske farmacevtske družbe Merck zagotavlja zaščito proti eboli zelo hitro po cepljenju, a raziskovalci opozarjajo, da za zdaj še ni jasno, ali zaščita traja tudi po preteku šestih mesecev.

Prav tako so pod vprašajem še vedno stranski učinki in delovanje cepiva na otroke, nosečnice in druge rizične skupine, o čemer bo predvidoma več znano ob koncu dodatnih kliničnih študij, ki trenutno še niso končane.

Od začetka epidemije ebole v Afriki leta 2014 je zbolelo 28 tisoč ljudi, največ v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Zaradi visoke stopnje smrtnosti, ki je okoli 40-odstotna, je umrlo okoli 11.300 ljudi.