Vse več okuženih je tudi po Evropi. V Franciji so v petek potrdili 7300 novih primerov; v Parizu so ukrepe že zaostrili, obrazne maske so tako obvezne tudi na prostem. V Nemčiji so včeraj odkrili nekaj več kot 1500 okužb. Foto: EPA
Vse več okuženih je tudi po Evropi. V Franciji so v petek potrdili 7300 novih primerov; v Parizu so ukrepe že zaostrili, obrazne maske so tako obvezne tudi na prostem. V Nemčiji so včeraj odkrili nekaj več kot 1500 okužb. Foto: EPA

Število okuženih še naprej narašča v balkanskih državah. V Bolgariji so izredne razmere podaljšali do konca septembra. Iz Grčije pa so sporočili, da bo kopenska meja z Albanijo in Severno Makedonijo zaprta še vsaj 14 dni, s prvim septembrom pa bo svoje meje za tujce zaprla Madžarska.

Trije mrtvi na Hrvaškem

Hrvaški nacionalni štab za civilno zaščito je sporočil, da je bilo na Hrvaškem v zadnjem dnevu novookuženih z novim koronavirusom 312, trije okuženi pa so umrli.

Skupno število aktivno okuženih je 2654. 211 okuženih je v bolnišnici, med njimi 12 priklopljenih na respirator. Na Hrvaškem so do danes opravili 165.716 testov.

Največ okuženih je še vedno v Splitsko-dalmatinski županiji, 110, in v mestu Zagreb 93. Sledijo Zadrska županija z 20 novookuženimi, pa Primorsko-goranska županija z 19 in Dubrovniško-neretvanska s 13. V hrvaški Istri so potrdili štiri nove okužbe.

Zaradi naraščanja novih okužb je nacionalni štab sprejel ukrepe za tri županije: Varaždinska in Virovitiško-podravska bosta imeli omejitev ljudi na porokah, v Šibeniško-kninski županiji pa bodo uvedli splošne omejitvene ukrepe, poroča portal Index.

Slovenija uvršča Srbijo na rumeni seznam

Medtem ko Slovenija Hrvaško zaradi visokega števila novookuženih uvršča na rdeči seznam, kar pomeni 14-dnevno karanteno za vse, ki vstopijo v Slovenijo, bo Srbija od nedelje, 30. avgusta, uvrščena na rumeni seznam, je na svoji spletni strani sporočila slovenska vlada.

Za tiste, ki bodo prišli iz Srbije v Slovenijo, je odrejena karantena, razen izjem, kot je prehajanje meje za delovne migrante, za namene izobraževanja, pogrebe. Celoten seznam izjem najdete tukaj. Na zelenem seznamu ni sprememb, na njem je 19 držav.

Kot poroča portal N1, so v Srbiji v zadnjem dnevu potrdili 75 novih okužb in en smrtni primer. Testirali so 6996 ljudi. Skupno število vseh mrtvih, obolelih s covidom-19, je 710, skupno število vseh okuženih z novim koronavirusom od začetka epidemije pa 31.282.

Številni okuženi v balkanskih državah
Sorodna novica Policija v Berlinu prekinila protikoronski protest

Avstrija potrdila največ novih okužb od začetka aprila

Avstrijske oblasti so v zadnjem dnevu potrdile 395 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od začetka aprila. V sosednji državi imajo trenutno 3171 aktivnih primerov okužbe.

Današnja številka novookuženih je najvišja od 3. aprila, ko so potrdili 416 novih primerov. Samo na Dunaju so potrdili 203 nove okužbe, daleč zadaj pa sledita Zgornja Avstrija s 57 primeri in Tirolska z 49.

V Avstriji je trenutno zaradi novega koronavirusa hospitaliziranih 144 ljudi, od tega jih je 30 na intenzivni negi. V preteklih 24 urah so opravili 12.799 testov.

Od začetka epidemije konec februarja so v Avstriji potrdili 26.803 primerov okužbe z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 733 bolnikov, poroča STA.

Gostinci in hotelirji v Avstriji se bojijo zime

V Franciji nekoliko manj novookuženih

Nekoliko manj novih okužb so potrdili v Franciji, ki je imela v petek kar 7379 novookuženih. V soboto so potrdili "le" 5433 novih okužb. Zaradi povečanja okužb so v Parizu znova sprejeli zajezitvene ukrepe, kjer so obrazne maske obvezne tudi na prostem. To je izzvalo proteste.

Protesti proti uvedbi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa so potekali tudi v Berlinu, kjer jih je policija prekinila zaradi kršitve varnostnih ukrepov. Številni protestniki namreč niso nosili zaščitnih mask ali vzdrževali medosebne razdalje.

Francija širjenja virusa ne uspe ustaviti