Lani so na Rakitni v celem letu sprejeli 285 otrok z raspiratornimi obolenji, letos pa je bilo k njim napotenih 98 otrok. Zdravilišče lahko sprejme 70 otrok. Običajno zdravljenje traja dva do tri tedne, kar pomeni, da bi lahko sprejeli desetkrat toliko otrok. Foto: www.mkz-rakitna.si
Lani so na Rakitni v celem letu sprejeli 285 otrok z raspiratornimi obolenji, letos pa je bilo k njim napotenih 98 otrok. Zdravilišče lahko sprejme 70 otrok. Običajno zdravljenje traja dva do tri tedne, kar pomeni, da bi lahko sprejeli desetkrat toliko otrok. Foto: www.mkz-rakitna.si
Astma
Na ZZZS-ju so opozorili, da cene bolnišičnega zdravljenja in zdravljenja v zdravilišču ni mogoče primerjati.
Rakitna
Učinki zdravljenja raspiratornih obolenj na Rakitni precejšnji in vidni vsaj pol leta, je pojasnila Raspergerjeva. Foto: www.mkz-rakitna.si

Romana Rasperger, direktorica Mladinskega zdravilišča Rakitna, je za MMC povedala, da je res, da se soočajo z nizko zasedenostjo programa zdravljenja raspiratornih obolenj. Želi si, da bi se zvišala stopnja zavedanja o možnostih, ki jih ponuja zdravilišče, in o načinu, kako priti do zdravljenja na Rakitni ter o koristih, ki jih zdravljenje prinaša.

Lani so tako na Rakitni v celem letu sprejeli 285 otrok, pri tem pa je treba poudariti, da glavnina otrok na zdravljenje prihaja med majem in avgustom. Ob tem se je močno zmanjšalo število otrok, ki prihajajo iz območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Novo mesto. Lani je bilo namreč s tega območja na zdravljenje napotenih 26 otrok, letos pa samo pet. V Mladinskem zdravilišču Rakitna podatka o tem, koliko staršev zaprosi za zdravljenje, nimajo, prav tako ne, koliko jih je bilo zavrnjenih. Mati enega izmed otrok, ki želi ostati anonimna, je za MMC povedala, da zdravniki, ki bi morali otroka napotiti na zdravljenje, menijo, da je zdravilišče polno zasedeno in da prošnja tako ali tako ne bo odobrena.

ZZZS ne vodi posebne evidence o pritožbah na vloge za zdravljenje
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje so za MMC pojasnili, da je bilo do konca junija za Rakitno odobrenih 98 zdravljenj. Ta podatek vključuje tudi tiste vloge, zoper katere je bila po prvotni odločitvi zdravnika ZZZS-ja vložena pritožba. Na zavodu ne vodijo evidence o številu pritožb, ki so bile podane na odločitev zavarovalnice glede na posamezno zdravilišče. So pa pojasnili, da zavarovalnico zdravljenje, ki običajno traja 21 dni, stane nekaj več kot 1.600 evrov, medtem ko je Raspergerjeva povedala, da dan v zdravilišču Rakitna stane nekaj centov manj kot 80 evrov. Pri tem je treba opozoriti, da so učinki zdravljenja raspiratornih obolenj na Rakitni precejšnji in vidni vsaj pol leta.

Če to primerjamo z zdravljenjem v bolnišnici, tam zdravljenje, odvisno od zahtevnosti obravnave bolnika in diagnoze, stane od 570 do 1.600 evrov v splošnih bolnišnicah, na klinikah do 853 evrov, zahtevnejši primeri pa do 1900 evrov. Pri tem so na ZZZS-ju opozorili, da cene bolnišničnega zdravljenja in zdravljenja v zdravilišču ni mogoče primerjati.

Ministrstvo: Nismo pristojni za nadzor
Na ministrstvu za zdravje so za MMC v odgovoru na vprašanje, ali so seznanjeni s problematiko v zdravilišču, zapisali, da ministrstvo ni pristojno za nadzor dodeljevanja zdravljenja posameznim bolnikom. "Gre namreč za strokovno odločitev zdravnikov, ki napotijo bolnika na zdravljenje, in strokovno odločitev pristojnih na ZZZS."

Naj dodamo še, da je le še tretjina Mladinskega zdravilišča Rakitna namenjenega zdravljenju raspiratornih obolenj, preostali dve tretjini pa sta namenjeni programu motenj hranjenja, kjer so večino časa polno zasedeni, program pa dosega velik uspeh.