V Franciji je polno cepljenih 53 odstotkov prebivalcev. Foto: EPA
V Franciji je polno cepljenih 53 odstotkov prebivalcev. Foto: EPA

V Evropski komisiji so danes poudarili, da je odločitev o tretjem odmerku v rokah članic EU-ja.

Francija je za september napovedala začetek cepljenja s tretjim, poživitvenim odmerkom cepiva za najstarejše in najranljivejše. S tem se bo Francija pridružila več drugim državam, vključno z Nemčijo, ki se zlasti zaradi širjenja bolj nalezljive različice delta odločajo za ta korak.

"Da, verjetno bomo potrebovali tretji odmerek, ne takoj za vsakega, v vsakem primeru pa za starejše in najranljivejše," je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Potrdil je, da bodo poživitveni odmerki na voljo septembra.

Načrte v tej smeri je Macron razgrnil že prejšnji mesec, ko je dejal, da bodo dodatnega odmerka deležni tisti, ki so na začetku leta med prvimi prejeli prvi odmerek, zlasti starejši od 80 let in tisti z resnimi zdravstvenimi težavami. Trenutno je tretji odmerek na voljo ljudem z oslabljenim imunskim sistemom.

EU brez enotnega priporočila

Na ravni EU-ja ni za zdaj sprejetega nikakršnega priporočila v povezavi s tretjim odmerkom. Odločitev o tem je v rokah članic, komisija pa vselej spodbuja odločitve na podlagi znanstvenih dognanj, je poudarila govorka komisije Arianna Podesta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ob tem je spomnila na sredino sporočilo Evropske agencije za zdravila (EMA), v katerem agencija po njenih besedah potrjuje, da "polno cepljenje" pomeni dva odmerka cepiv BioNTecha in Pfizerja, Moderne in AstraZenece ter en odmerek cepiva družbe Janssen. Nasvet EME torej za zdaj ne vključuje tretjega odmerka.

Polno cepljenje po navedbah EME zagotavlja visoko raven zaščite proti hudi obliki bolezni in smrti zaradi covida-19, tudi proti različicam virusa, kot je delta. Največja raven zaščite se doseže v od sedmih do 14 dneh po zadnjem odmerku.

Na vprašanja, ali je odločitev za cepljenje s tretjim odmerkom primerna glede na nizko precepljenost v številnih državah v Evropi in širše ter glede na dejstvo, da cepiv v svetu ni dovolj, pa v komisiji odgovarjajo, da igra EU pri zagotavljanju globalnega dostopa do cepiv vodilno vlogo.

Francija, Nemčija, Izrael v nasprotju s pozivom WHO-ja

Cepljenje s tretjim odmerkom, in sicer starejših od 60 let, je že začel Izrael, da bo to začela septembra, pa je prejšnji teden napovedala tudi Nemčija.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer pozvala države, naj počakajo s tretjim odmerkom vsaj do konca septembra, da bi tako zmanjšali drastično neenakost pri porazdelitvi cepiv med bogatimi in revnimi državami.

Po besedah vodje WHO-ja Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa je nesprejemljivo, da bogate države uporabljajo še več zalog odmerkov cepiv.

Bogate države so v maju uporabile okoli 50 odmerkov na 100 ljudi, od takrat pa se je to število močno povečalo, sporoča WHO. Revnejše države pa so lahko uporabile le 1,5 odmerka na 100 ljudi, saj jim primanjkuje odmerkov.

Nemčija zavrača očitke o porabi nesorazmerne količine odmerkov. Sporoča, da bo donirala najmanj 30 milijonov odmerkov revnejšim državam.

V Franciji in Nemčiji so do zdaj z vsaj enim odmerkom cepili 64,5 in 62 odstotkov prebivalcev. V prvi državi je z vsemi odmerki cepljenih 49 odstotkov ljudi, v drugi pa 53.

WHO za začasno ustavitev ustavitev cepljenja s tretjim odmerkom
WHO zadržan do tretjega odmerka