Mejni prehod Obrežje. Foto: BoBo
Mejni prehod Obrežje. Foto: BoBo

Odpravljene so tudi izjeme za lastnike plovil ali nepremičnin in sorodnike slovenskih državljanov, zanje bo obvezna karantena ali test na covid-19, ki ne bo starejši od treh dni in mora biti narejen v EU-ju oz. na schengenskem območju. To velja tudi za tedenske delovne migrante. Poleg tega so skrajšali tudi čas, dovoljen za tranzit Slovenije (za npr. avtoprevoznike), s 24 na 12 ur.

Sorodna novica Zaradi povečanja okužb od petka karantena tudi za potnike iz Srbije, BiH-a in Kosova

Države na rdečem seznamu

Poleg BiH-a, Kosova in Srbije so na t. i. rdečem seznamu še Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija in Severna Makedonija.

Država je uvrščena na rdečo listo, če ima v zadnjih 14 dneh 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev.

Do popoldneva na Gruškovju karanteno odredili 50 osebam

Razširjen zeleni seznam držav

Razširjen je tudi t. i. zeleni seznam držav, za katere za prehajanje državne meje ni omejitev, na katerem so po novem Danska, Luksemburg, Malta, Španija, Irska in Francija. Skupno je na seznamu varnih držav odslej 24 držav, in sicer poleg omenjenih in sosednjih držav (Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija) še Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija in Črna gora.

Še naprej lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopajo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

Zaostritev največ težav povzroča delavcem migrantom

Gantar: V roku 14 dni bo jasno, kakšen je obseg širjenja

Vlada je zaradi vse več novih primerov okužbe z novim koronavirusom – pri čemer jih je večina uvoženih oz. vnesenih, predvsem z Balkana – zaostrila mejno politiko. Kot je znano, je v zadnjih dneh število okuženih že naraslo, kolikšno število okuženih pa lahko pričakujemo v naslednjih dneh? Minister za zdravje Tomaž Gantar je v Odmevih pojasnil, da običajno traja teden dni do razvoja bolezni, tako da bo v roku 14 dni jasno, kolikšen bo obseg tega širjenja. Zagotovil je, da slovenski NIJZ sodeluje tudi s podobnimi institucijami v omenjenih državah. "Na osnovi njihovih podatkov se mi odločamo, kakšne ukrepe bomo sprejemali," je pojasnil.

Znova več okuženih, strožji nadzor na mejah