Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na infekcijski kliniki ugotavljajo, da ima tri četrtine bolnikov, ki so preboleli covid-19, zdravstvene težave še po tem, ko zapustijo bolnišnico. Nekateri se zaradi posledic ne morejo vrniti v domače okolje in potrebujejo rehabilitacijo. Zato je v PKP 8 predviden začasni ukrep, da bi te bolnike, ko končajo bolnišnično zdravljenje, napotili še denimo v zdravilišče, a ne za dva ali tri tedne kot do zdaj, temveč lahko tudi za 30 dni z možnostjo podaljšanja.

Sorodna novica Vlada potrdila PKP 8

Izkušnja prebolelega

Iztok Klančnik je bil eden izmed prvih, ki je lani marca zbolel za covidom. Šest tednov je preživel na infekcijski kliniki, 15 dni je potreboval mehansko predihavanje.

"V šestih tednih sem izgubil 25 kilogramov. Na svoje noge se pač nisem mogel postaviti," je povedal.

Tako je bilo to, da je bolezen prebolel, šele začetek večmesečnega okrevanja.

"Začetek, hoditi doma na terasi, po 50 korakov, po 100 korakov, potem na domač vrt, pa potem v bližnji park, kjer sem potem lahko shodil, če tako rečem," je izjavil Klančnik.

Nato je sledila še dvotedenska zdraviliška rehabilitacija. "Moram reči, da mi je to, kar sem tam delal, res izredno koristilo. Moram reči, da sem imel srečo, da sem tak tretma lahko dal skozi."

V PKP 8 je predvideno, da bi lahko za bolnike, ki se zaradi posledic covida še ne morejo vrniti v domače okolje, taka rehabilitacija trajala tudi 30 dni z možnostjo podaljšanja še za 30 dni.

"Že zdrava logika nam pove, da dalj časa, kot imaš neko intenzivno vadbo, že neko splošno vadbo, kaj šele rehabilitacijo, ti vsak dan lahko pomeni mnogo," je pojasnil Rok Capl iz Thermane Laško.

"Za te bolnike bi radi našli en način, kako jih čim prej aktivirati, rehabilitirati in morda se bo zdaj našel v tem novem PKP-ju predlog, da bi take bolnike lahko poslali na rehabilitacijo v zdravilišče," pa je povedala predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Tako pa bi razbremenili tudi bolnišnice. Ukrep bi veljal predvidoma do konca letošnjega leta.