Legendarna voditeljica opozarja: Držite se pravil, ostanite doma. Foto: Matjaž Tavčar
Legendarna voditeljica opozarja: Držite se pravil, ostanite doma. Foto: Matjaž Tavčar

Sobotni prizori z ljubljanske tržnice in nekaterih lokalov na Obali so bili za številne, ki zelo upoštevajo navodila glede čim manj stikov z drugimi ljudmi, veliko in neprijetno presenečenje. Predvsem, ker je bilo na tržnici zelo veliko starejših ljudi. Čeprav ves čas poudarjamo, da so ti v primeru okužbe najbolj ogroženi, sploh če imajo že kakšna druga bolezenska stanja, se zdi, da številni tega ne slišijo in odhajajo od doma po različnih opravkih.

Miša Molk: Ostanite doma in ostanite zdravi

"Priznam, tudi mene je prvi preplah zmedel. Rekla sem si 'mediji napihujejo', kar veliko pove tudi o tem, kako nezaupljivi smo postali do medijev, ker so novice pogosto prenapete, napol resnične ali celo lažne. Še vedno je veliko natolcevanj, tudi zavajajočih nasvetov, zato si RTV Slovenija resnično trudi pridobiti vse najbolj verodostojne informacije. In prav zato vem, da gre zares, da moramo čim bolj okrniti javno življenje in dotike prepustiti času, ki bo do nas ljubeznivejši. Ostanite doma in ostanite zdravi," poudarja voditeljica Miša Molk.

Dolgoletni dopisnik pravi, da so nam lahko Italijani, ki ne marajo discipline, tokrat lahko za zgled. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Dolgoletni dopisnik pravi, da so nam lahko Italijani, ki ne marajo discipline, tokrat lahko za zgled. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Tone Hočevar: Karantena je vendarle rešitev za vse

Podobno opozarja tudi nekdanji voditelj na RTV Slovenija Tone Hočevar, ki je bil tudi dolgoletni dopisnik v Italiji, v kateri so razmere zdaj res dramatične. "Ni prav preprosto doumeti, da moraš ostati doma, da se ne smeš družiti s prijatelji in kolegi, da ne smeš na potep po mestu. Kvečjemu na kratek sprehod s kužki gremo od doma naravnost v gozd, nobenega ustavljanja ni vmes, nobenih klepetov s sosedi, pa potem naravnost nazaj domov. Brez srečanj z drugimi pasjimi druščinami, kakor je sicer v navadi. Karantena, ki so si jo Benečani omislili že v času kuge, ko so bili zaprti za obzidja štirideset dni, je vendarle rešitev za vse. Celo Italijani, ki ne marajo discipline, po naravi so vsi po vrsti po malem anarhisti, so tokrat tolikanj disciplinirani, da so nam lahko za zgled. Če se bomo primerno in poslušno učili od njih, se morda lahko rešimo njihove sedanje usode, ko zdravniki ne dohitevajo več širjenja bolezni. Poldrugo desetletje in več sem živel med njimi, prav občudujem jih, ko spremljam novice o njihovem spoštovanju karantene in lahko po televiziji prisluhnem njihovemu petju, ko se odločijo za odpiranje oken in balkonov."

Celo Italijani, ki ne marajo discipline, po naravi so vsi po vrsti po malem anarhisti, so tokrat tolikanj disciplinirani, da so nam lahko za zgled. Če se bomo primerno in poslušno učili od njih, se morda lahko rešimo njihove sedanje usode, ko zdravniki ne dohitevajo več širjenja bolezni.

Tone Hočevar

"Ah, saj meni se ne more zgoditi nič"

"Ali me boš peljala na sodišče," me je vprašal moj 83-letni oče, zelo čil in dobro informiran. Priznam, skoraj so mi oči ven padle. Dobro ve, saj ves čas spremlja televizijo, kaj se dogaja, tako doma kot v Sloveniji. Ko sem ga seveda jezno zavrnila, da nikakor ne, in mu zabičala, da mora biti v prihodnjih dneh strogo doma, sploh ker ima težave s srcem in je v najbolj ogroženi skupini, me je sprva gledal postrani. "Pa saj meni ne bo nič, jaz sem vsega vajen." Tako razmišlja zelo veliko starejših.

Podobne pogovore ima v teh dneh marsikdo. Velika večina starejših spremlja medije in dogajanje, a marsikdo izmed njih je prepričan, da se to dogaja "drugim", "tam nekje".

Sorodna novica Prevaranti starejšim že "ponujajo" nakup zdravil, hrane in plačilo položnic

Tako kot ponavljamo pravila glede umivanj rok in razkuževanja, je treba tudi pri starejših potrpežljivo ponavljati in vztrajati, naj upoštevajo nasvete in ostanejo doma. Starejši in kronično bolni lahko namreč veliko težje prebolevajo okužbo s koronavirusom.

Kot so opozorili pediatri, naj starši babic in dedkov tokrat ne vključujejo v čuvanje otrok. "Starši, naučite svoje otroke in mladostnike samostojnosti in previdnosti v skladu s starostjo, ker bomo tako uspešnejši in bo to dobra naložba za prihodnost," so pozvali pediatri.

Starejši tudi lahka tarča morebitnih prevarantov

Če imate v svoji bližini starejšo osebo, ki potrebuje pomoč, jo ponudite. Pojdite po nakupih v trgovino zanje, v lekarno, če je potrebno, sicer pa imejte z njimi čim manj stika osebno, jih pa čim večkrat pokličite po telefonu. Družabno življenje naj poteka drugače, nikakor pa naj ne zamre, saj so številni osamljeni, ob obilici novic pa jih lahko napadeta tesnoba in huda zaskrbljenost.

Na drugi strani pa velja tudi opozorilo številnim starejšim, predvsem tistim, ki živijo sami, da naj bodo previdni do neznancev, ki jim "ponujajo" pomoč. Kot je dobrodelna organizacija Humanitarček zapisala na svoji spletni strani, so se že pojavili "prostovoljci", ki ponujajo "plačilo" položnic, pojavili so se plačljivi prevozi starejših, dobili so tudi že poročilo o "prostovoljki", ki je med starostniki, ob dobri proviziji, ponujala, da gre zanje kupit zdravila. "Če se vam zdi, da je starostnik v stiski, se obrnite na preverjene lokalne ponudnike prostovoljske pomoči, RK, CSD, Starejši za starejše, mi. Velika večina organizacij ima izdelan načrt, zato brez skrbi."