Že pred pandemijo več kot 250 milijonov otrok ni hodilo v šolo, je poudaril Guterres. Foto: EPA
Že pred pandemijo več kot 250 milijonov otrok ni hodilo v šolo, je poudaril Guterres. Foto: EPA

Kot je dejal Guterres, so bile sredi julija šole zaprte v okoli 160 državah, prizadetih je bilo več kot milijarda učencev, vsaj 40 milijonov otrok pa ni bilo deležnih predšolske vzgoje.

Že pred pandemijo več kot 250 milijonov otrok ni hodilo v šolo, le četrtina srednješolcev v državah v razvoju pa šolo konča le z osnovnimi znanji, je opozoril Guterres.

"Zdaj smo pred generacijsko katastrofo, zaradi katere bi bil lahko zapravljen neznanski človeški potencial, lahko bi bila spodkopana desetletja napredka, utrjene neenakosti pa še povečane," je dejal generalni sekretar Svetovne organizacije.

"Ko bodo lokalni prenosi covida-19 pod nadzorom, bi morala biti čim varnejša vrnitev učencev v šole in izobraževalne ustanove najvišja prioriteta," je dejal, pri tem pa je kot ključno izpostavil posvetovanje s starši, skrbniki, učitelji in mladimi.

Medtem si ameriški predsednik Donald Trump prizadeva za odprtje šol po ZDA kljub nasprotovanju dela učiteljev in staršev, saj se v številnih delih države spoprijemajo s porastom števila okužb z novim koronavirusom.

Sorodna novica Na severu Nemčije več sto tisoč šolarjev spet v šolske klopi

V ZDA je zaradi covida-19 do zdaj umrlo več kot 155.000 ljudi, okužilo pa se jih je 4,6 milijona. Julija je umrlo več kot 25.000 ljudi, prejšnji mesec pa se je število okužb podvojilo v 19 zveznih državah.

Po svetu se je do zdaj okužilo najmanj 18 milijonov ljudi, žrtev je bilo več kot 689.000.

V Avstriji načrtujejo začetek šolskega leta septembra

V Avstriji za zdaj načrtujejo, da bodo šolsko leto začeli septembra, preučujejo pa, kako kljub pandemiji čim dlje zagotavljati običajen pouk. Med drugim razmišljajo tudi o uvedbi t. i. sistema semaforja za tveganje okužbe z novim koronavirusom v šolah.

Minister za šolstvo Heinz Fassmann se v novem šolskem letu želi izogniti ponovnemu splošnemu zaprtju šol po vsej Avstriji zaradi pandemije, pa tudi zaprtju v več okrožjih. Kot je pojasnila njegova tiskovna predstavnica, bi tudi v primeru, če bi bila Avstrija "rdeča", torej med državami z največjim tveganjem za okužbo, zaprli šole samo v posameznih regijah, kjer bi prešli na šolanje od doma. Omenila je tudi možnost, da bi zaprli le posamezne šole ali razrede ali da bi odredili karanteno le za posamezne učence.

Zelena barva pa bi pomenila povsem običajen začetek šolskega leta ob upoštevanju higienskih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Stanju na "semaforju" bi v avstrijskih šolah prilagajali tudi pravila glede nošenja mask, športnih aktivnosti in petja pri pouku glasbe. Natančnejše kriterije naj bi sicer določili pred začetkom šolskega leta. To naj bi se v nekaterih deželah začelo 6. septembra, v drugih, tudi na avstrijskem Koroškem in Štajerskem pa 13. septembra.

V Avstriji so šole zaradi pandemije zaprli marca, postopoma so jih začeli odpirati 16. maja. Šolske počitnice so se začele 4. oziroma 7. julija. Od odprtja šol so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA potrdili okužbo z novim koronavirusom pri okoli stotih od skupno 1,3 milijona učencev ter pri 15 od skupno 130.000 učiteljev.

V Nemčiji otroci nazaj v šole