Enoletni deček, ki je zbolel za ošpicami, ne obiskuje vrtca. Foto: Reuters
Enoletni deček, ki je zbolel za ošpicami, ne obiskuje vrtca. Foto: Reuters
Nov primer ošpic v Mariboru
Nov primer ošpic v Mariboru

Na epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje območne enote Maribor so primer že potrdili. Po poročanju časopisa Večer so jih v soboto obvestili, da v UKC-ju Maribor obravnavajo primer ošpic pri enoletnem dečku.

Deček se je okužil z virusom ošpic, čeprav neposredno ni bil v stiku s predhodno okuženim 38-letnikom, je za Radio Slovenija pojasnila Sanja Vuzem z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja: "Pomeni, da sta v različnem času bila v istem prostoru, ne pa sočasno. Kar nakazuje, kako nalezljive so lahko ošpice."

"Deček je bil identificiran kot primer kontakta, zato smo ga takrat cepili proti ošpicam. Predhodno deček ni bil cepljen, saj tudi še ni bil dovolj star za izvedbo cepljenja po programu, a cepljenje po stiku z ošpicami pri njem ni vzpostavilo pravočasne zaščite," so sporočili iz epidemiološke službe.

Epidemiolog je konec tedna identificiral 57 stikov znotraj družine in zdravstvene službe. "Vse kontakte smo pregledali in izvedli ustrezne preventivne ukrepe. Z izvedenimi ukrepi smo možnosti za nadaljnje širjenje ošpic maksimalno omejili," so še sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Sanja Vuzem pa je za radio dodala, da so cepili 16 ljudi.

Do konca meseca sicer še obstaja možnost, da zboli še kdo od tistih, ki so bili v stiku z obolelim 38-letnim moškim, v primeru stika z enoletnikom pa se tritedenska inkubacijska doba, ko lahko izbruhne bolezen, podaljšuje do sredine junija.

Stroka poziva k pazljivosti in znova poudarja – najustreznejša in edina učinkovita zaščita pred ošpicami je cepljenje.

Nov primer ošpic v Mariboru
Nov primer ošpic v Mariboru