Kadilci imajo v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka. Foto: EPA
Kadilci imajo v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka. Foto: EPA

"Znano je, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni,"

Saša Kladivec, Klinika Golnik

Ministrstvo za zdravje si z ukrepi, kot je prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, prizadeva preprečevati začetek kajenja in spodbujati opuščanje kajenja, so ob svetovnem dnevu brez cigarete v sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kljub ukrepom ministrstva za zdravje pa stroka opozarja, da tobačna industrija že ima alternative, kot so elektronske cigarete in drugi tobačni izdelki, ki jih zakonodaja ne pokriva.

Helena Koprivnikar z NIJZ-ja priporoča, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept, ne pa na primer elektronskih cigaret, za katere vplivi še niso dokazani.

Med mladimi je priljubljena elektronska cigareta

Na NIJZ-ju so kot skrb vzbujajočo ocenili uporabo elektronske cigarete med mladostniki in mladimi odraslimi, saj zvišuje tveganje za začetek kajenja cigaret med tistimi, ki sicer ne kadijo. "V Sloveniji elektronske cigarete uporablja višji delež mladih kot odraslih. V raziskavi iz leta 2017 je 12 odstotkov anketiranih 17-letnih dijakov iz vse Slovenije poročalo, da so v zadnjih 30 dneh uporabili elektronske cigarete, medtem ko je v letu 2016 med odraslimi, starimi 25-74 let, elektronsko cigareto v zadnjih 30 dneh uporabilo manj kot odstotek vprašanih," so zapisali na NIJZ-ju.

Jan Peloza z Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj je kot zanimive poudaril spremembe pri trendih kajenja med mladimi v desetih letih in kako se je v tem času odzvala tobačna industrija. "Če smo še pred nekaj leti verjeli, da bo enotna embalaža zabila še zadnji žebelj v krsto tobačnih podjetij, je zdaj jasno, da bodo še pred dejanskim začetkom izvajanja člena tobačnega zakona o enotni embalaži imela kar precej alternativnih možnosti, ki jih ta ukrep ne bo pokrival. Kot vidimo, so to elektronske cigarete, pa tudi izdelki, ki se ogrevajo in ne gorijo, tobak za oralno rabo ipd. Zanimivo je, koliko potencialov za regulacijo te smrtonosne industrije še imamo pri nas, zato je po moji oceni stroga regulacija, ki smo jo v Sloveniji uvedli leta 2017, le začetek," je ocenil Peloza.

Od leta 2020 tobačni izdelki le še v enotni embalaži

Od januarja 2020 bodo cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo obliko in velikostjo elementov na embalaži. Pomembno spremembo, ki jo vsebuje tudi leta 2017 sprejeti zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, predstavlja tudi prepoved prodaje cigaret in tobaka za zvijanje, ki v kateri koli od komponent, kot so filtri, papir, ovoji ali kapsule, vsebujejo aromo, kar je predvidela uredba Evropske unije.

Nemško podjetje Planta Tabak je s tožbo nasprotovalo uredbi, ki pa jo je Sodišče EU-ja v sredo znova potrdilo z utemeljitvijo, da aroma prikriva okus tobaka in spodbuja porabo, s čimer ogroža zdravje.

Pomoč pri opuščanju kajenja

Ministrstvu za zdravje je ob sprejetju zakona leta 2017 uspelo zagotoviti tudi občutno povišanje sredstev za izvajanje programov za preprečevanje začetka kajenja in za opuščanje kajenja.

V Sloveniji so vsem, ki želijo opustiti kajenje, na voljo različne vrste pomoči, kot so svetovanje pri osebnem zdravniku in farmacevtu, skupine za opuščanje kajenja v okviru zdravstvenovzgojnih delavnic v zdravstvenih domovih ter odvajanje z nikotinskimi nadomestili in zdravili na recept. Različne programa opuščanja kajenja izvajajo tudi nevladne organizacije.

Dan brez cigarete kot priložnost za opustitev