Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov. Foto: Reuters

Že tako nadležni komarji so lahko tudi prenašalci virusa Zahodnega Nila. Okužba s to boleznijo je pri nas redka, a zaradi pojava virusa v bližini Slovenije so letos preventivno odredili testiranje enot krvi za transfuzijo.

Območje Slovenije je bilo že pred prvo potrditvijo virusa Zahodnega Nila uvrščeno kot območje z možnostjo pojava tega virusa zaradi naravnih danosti v okolju, ki omogočajo življenje komarja prenašalca. Prvi primer akutne okužbe so v Sloveniji potrdili avgusta 2013. Lani smo imeli potrjene štiri primere okužbe. Drugih bolezni, ki jih lahko prenašajo komarji, v Sloveniji za zdaj niso zaznali, je pojasnila Eva Grilč z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Virus v večini primerov nenevaren, lahko pa prizadene centralni živčni sistem

Bolezen v 80 odstotkih poteka popolnoma brez znakov in simptomov, približno pri petini bolnikov se lahko pojavi gripi podobna bolezen. Pri približno odstotku, v katerem so predvsem starejši od 50 let, kronični bolniki in tisti z oslabljenim imunskim sistemom, pa lahko pride do prizadetosti osrednjega živčevja. Cepiva, ki bi preprečilo okužbo z virusom pri ljudeh, ni, obstaja pa cepivo za konje. Zdravljenje je samo v obliki podporne terapije, ki zagotavlja delovanje organov oziroma zaščite možganov, če pride do okužbe.

Zaradi pojava virusa Zahodnega Nila v bližini Slovenije so letos pripravljenost na pojav virusa na državni ravni dvignili za eno stopnjo. To pomeni, da vse bolnike, ki imajo nevrološke težave, testirajo tudi na ta virus, pregledajo pa tudi vse enote darovane krvi. "Bolezen se ne prenaša samo s pikom komarjev, ampak tudi s transfuzijo okužene krvi, zlasti če bi darovalec prihajal iz držav, v katerih je takšnih okužb več," je pojasnila Grilčeva.

Kot je poudarila, so komarji za zdaj bolj nadloga kot resnična nevarnost, je pa vendarle dobro, da se pred komarjevimi piki zavarujemo. To lahko naredimo z dolgimi rokavi in hlačnicami, kar pa v vročih poletnih mesecih ni najbolj praktična rešitev. Zato si lahko pomagamo z repelenti, ki preprečujejo pike komarjev, uporabljati pa jih moramo skladno z navodili proizvajalca, je pozvala Grilčeva.

Sezona komarjev od junija do septembra

Prisotnost komarjev lahko omejimo tudi tako, da okolico hiše uredimo, da je čim manj vabljiva za komarje in njihovo razmnoževanje. Poskrbimo, da ne zastaja voda v lužicah v kozarcih, lončkih za rože in jaških. Z mrežami na oknih lahko preprečimo vstop nadležnih žuželk v bivališča.

Sezona komarjev pri nas traja od junija do konca septembra, tudi dlje, če je zelo toplo leto. Kot je še dejala Grilčeva, je bila lani zelo intenzivna sezona v Grčiji in na Hrvaškem. Za letos alarmantnih podatkov še ni, ampak se bodo verjetno začeli zbirati.

Virus Zahodnega Nila so odkrili na severozahodu Ugande v provinci West Nile leta 1937. Virus se prilagaja različnim ekosistemom in gostiteljem. Našli so ga v 65 različnih vrstah komarjev, čeprav je za prenos virusa pomembnih le nekaj vrst komarjev iz rodu culex, v katerih se virus lahko namnoži.