Minister je med nujnimi ukrepi omenil tudi prevetritev košarice pravic. Foto: MMC RTV SLO
Minister je med nujnimi ukrepi omenil tudi prevetritev košarice pravic. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS
Skupščina ZZZS-ja se bo znova seznanila z oceno poslovanja v tekočem letu, obravnavali pa bodo tudi odzivno poročilo Računskemu sodišču z izkazom popravljalnih ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Luknja v zdravstveni blagajni manjša od napovedi

Samo Fakin, direktor ZZZS-ja, pri tem opozarja, da se zavod po sklepu skupščine ne sme zadolževati. Minister Dorjan Marušič, ki se je udeležil današnje seje skupščine ZZZS-ja, je dejal, da so gospodarske razmere letos zelo nestabilne, zato je nestabilno tudi poslovanje zavoda. Ob tem je poudaril, da je bilo poslovanje zavoda v aprilu in maju nekoliko boljše, a že to, da mesečno spremljajo poslovanje, kaže na izredne razmere.

Po zadnjih ocenah letos "le" 12 milijonov evrov primanjkljaja
Zadnja ocena primanjkljaja, s katero so se seznanili člani skupščine ZZZS-ja kaže, da bo izguba ob porabi vseh rezerv, ki jih je zavod akumuliral v preteklih letih, 12-milijonska. Prve projekcije, ki so kazale na 50 milijonov evrov primanjkljaja, so se tako za zdaj, zaradi boljših poslovnih rezultatov aprila in maja, izkazale za napačne.
Minister za zdravje Dorjan Marušič je dejal, da dostopnost do zdravstvenih storitev ne bo ogrožena "vsaj tja do jesenskih mesecev", in dodal, da "bomo videli, kaj bodo prinesli bodoči tokovi". Potrebne so strukturne spremembe, da bomo v prihodnjih letih lahko dosegli racionalizacijo in zagotovili varnost zdravstvenega sistema, je člane skupščine opozoril minister.

Med nujnimi spremembami tudi prevetritev zdravstvenih pravic
Med nujnimi ukrepi je minister izpostavil boljše sodelovanje z davčno upravo, da bi ta pobrala več prispevkov, prevetritev zdravstvenih pravic, novosti na področju zdravil, optimizacijo javnih naročil, večjo avtonomnost izvajalcev, da bo poslovanje učinkovito in racionalno. Preživeti bo mogoče le s povezovanjem izvajalcev, meni minister.

Revidirati bo treba tudi sistem financiranja izvajalcev, prevetriti košarice pravic in preučiti vlogo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja v prihodnje.

Stanje pa, čeprav bo izguba zavoda manjša, kot je kazalo, ni rožnato, opozarja predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Tatjana Čerin. Opozorila je, da se zavod z izgubo spoprijema že vse leto in da je v prihodnjem letu ne bo mogoče več pokrivati z ostanki iz preteklih let. Spomnila je tudi na to, da javni sektor čaka še tretji in četrti del usklajevanja plač.

Pogajanja o "vrednosti" dežurstev še trajajo
Skupščina zavoda je v začetku leta sicer potrdila sveženj varčevalnih ukrepov, ki jih projekcije stroškov že upoštevajo. Med njimi pa še ni nižanja vrednosti dežurstev, saj v sindikatu Fides spremembi zakona, ki bi dežurstva pocenila, nasprotujejo. Pogajanja med sindikatom in vlado še niso končana.

24 vodilnim delavcem znižali plače
Se je pa skupščina seznanila s popravljenimi ukrepi zavoda po ugotovitvi Računskega sodiča. To je namareč ugotovilo nepravilnosti pri obračunavanju plač in zavodu izreklo mnenje s pridržkom. Osebe na najodgovornejših mestih so do prehoda v nov plačni sistem zasedale mesta s previsokimi izhodiščnimi količniki in v letu 2008 prejele za 125.552 evrov preveč izplačanih plač.

Kot je pojasnil Fakin, so vsem 24 delavcem že izdali anekse k pogodbam o zaposlitvi in jim majske plače že izplačali v skladu s tem. Vseh 24 pa se je na aneks in posledično znižanje plače pritožilo.

Luknja v zdravstveni blagajni manjša od napovedi