"Ne bolita tema in drugačnost ... Boli krivica," opozarja transparent na protestu. Foto: Televizija Slovenija

Starši slepih in slabovidnih otrok bi morali biti upravičeni do obeh dodatkov: za pomoč in postrežbo ter za nego otroka, poudarjajo v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije. Več kot desetletje je namreč veljalo napačno tolmačenje zakonodaje, da morajo starši izbrati med dodatkoma in se odločiti zgolj za enega. Starši slepih otrok se sprašujejo, kako bo zdaj država to krivico popravila.

"Naš Filip je slep, ima cerebralno paralizo in avtizem. Njemu država dolguje 29.200 evrov brez obresti," je za Televizijo Slovenija povedala ena izmed mater, ki se je udeležila protesta na Trgu republike.

V zvezi so izrazili obžalovanje, da se je pri poizvedovanju v letih 2002/2003, ali ne gre po vsebini za enaka dodatka, ki se medsebojno izključujeta, pojavilo napačno tolmačenje, na podlagi katerega je bilo izdano tudi navodilo centrom za socialno delo. V vsem tem času so po navedbah zveze nastale številne krivice in nepopravljiva škoda slepim in slabovidnim otrokom ter njihovim staršem. Zato so izrekli tudi podporo staršem, ki so kot zakoniti zastopniki svojih otrok v postopkih za ureditev pravice do obeh dodatkov.

Protest staršev slepih otrok