Slovenska vojska bi lahko, če bo člen 37 a aktiviran, naloge ob meji izvajala samostojno brez prisotnosti policije. Foto: BoBo
Slovenska vojska bi lahko, če bo člen 37 a aktiviran, naloge ob meji izvajala samostojno brez prisotnosti policije. Foto: BoBo

Po zadnjih podatkih, ki jih je objavila vlada, je bilo v petek v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 77 bolnikov s covidom-19, od tega se jih je 23 zdravilo na oddelkih za intenzivno nego. Štirje bolniki so bili iz bolnišnic odpuščeni v domačo oskrbo.

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 48.179 testov na novi koronavirus, potrjenih pa je bilo 1388 okužb. Skupno število smrtnih žrtev se je povzpelo na 81. V petek v nobeni od slovenskih občin niso zabeležili občutnejše rasti potrjenih okužb z novim koronavirusom. Občinam z najmanj eno potrjeno okužbo se je pridružila Gornja Radgona, tako da je takšnih zdaj skupaj 153, občin z dvema ali več potrjenimi okužbami pa je 110.

Skupno je bilo sicer največ okužb potrjenih v Ljubljani (243). Sledijo občina Šmarje pri Jelšah (167), Ljutomer (113) in Metlika (70). V ostalih občinah po Sloveniji je bilo potrjenih manj kot 50 okužb.

V Ljubljani in Mariboru 60 hospitaliziranih bolnikov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih deset potrebuje intenzivno zdravljenje, so danes sporočili iz osrednje slovenske bolnišnice.

Iz mariborskega UKC-ja prav tako poročajo o 30 bolnikih s covidom-19, ki so se tam zdravili v petek. Na intenzivni negi jih je bilo devet.

Sorodna novica Umrla dva civilna uslužbenca pri Natovi misiji na Kosovu, med okuženimi ni Slovencev

Stanje okuženih vojakov je dobro

Na Slovenski vojski so zatrdili, da je zdravstveno stanje treh okuženih vojakov dobro, o okužbi pa so že obvestili njihove svojce. Pri prevozu s Kosova v Slovenijo ne pričakujejo težav, bo pa vojska verjetno uporabila lastne zmogljivosti. Po prihodu domov jih bodo namestili v eni od ustanov javnega zdravstvenega sistema, kjer bo zanje primerno poskrbljeno, so še povedali na SV.

Dodali so, da je v misiji Kfor, v kateri je skupaj okoli 250 slovenskih vojakov, potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav. Natančnega števila nimajo. Naloge slovenskih vojakov, ki so na Kosovu nameščeni v več bazah, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Na Kosovu okužbo potrdili pri treh slovenskih vojakih

Okuženi vojak po vrnitvi iz Malija še vedno hospitaliziran

Okužbo z novim koronavirusom so sicer pred tem potrdili že pri pripadniku Slovenske vojske, ki je deloval v misiji v Maliju. Domov so ga prepeljali sredi meseca. Po navedbah SV je njegovo zdravstveno stanje dobro, ni bil pa še odpuščen iz bolnišnice.

V raziskavi o razširjenosti koronavirusa odvzetih že več kot 900 vzorcev

Do danes so v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji odvzeli že več kot 900 vzorcev. Kot kažejo zadnji podatki na spletni strani inštituta, so do 13. ure odvzeli 920 vzorcev, od 3000 povabljenih pa je vabilo do zdaj sprejelo 1308 oseb. Delo poteka 24 ur na dan, še posebej intenzivno je ob večerih, ko se ekipe vrnejo in je treba ustrezno obdelati odvzete vzorce. Predvidoma bodo vse teste odvzeli do konca prihodnjega tedna.

Drugi del preiskave na krvnih vzorcih, ki se bo začela prihodnji teden, je po besedah predstojnika inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslava Petrovca v intenzivnih pripravah. Ob tem je z zadovoljstvom ugotavljal, da so vsi diagnostični testi na voljo.