Konoplja bo po novem na voljo na zdravniški recept. Foto: Pixabay
Konoplja bo po novem na voljo na zdravniški recept. Foto: Pixabay

Konopljo so z novo uredbo premestili iz prve skupine skupine prepovedanih drog, ki opredeljuje rastline in substance kot zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini. Zdaj je uvrščena v drugo skupino, kamor so uvrščene rastline in substance, ki so sicer nevarne za zdravje, a se lahko uporabljajo v medicini.

Pridelava in predelava konoplje v medicinske namene se z novo uredbo ne ureja in ostaja prepovedana, so ob tem poudarili na vladi. Nova uredba prav tako ne prinaša nobenih sprememb za industrijsko konopljo, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC-ja.

Gojenje konoplje v medicinske namene bi lahko omogočili s spremembo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Priprave sprememb se je ministrstvo za zdravje sicer že lotilo, a zahtevajo sodelovanje različnih resorjev in so lahko opravljene le na podlagi jasnih usmeritev in ciljev, ki jih z vzpostavitvijo tovrstnega sistema želi doseči država, so nedavno pojasnili.

Konoplja po novem na recept
Konoplja po novem na recept