V Sloveniji sta za novo gripo zbolela še dva moška. Foto: EPA
V Sloveniji sta za novo gripo zbolela še dva moška. Foto: EPA

Kot so še sporočili iz IVZ-ja, so v laboratoriju pregledali še 13 vzorcev, ki so bili negativni. Z novimi obolelimi je bilo tako do zdaj v Sloveniji potrjenih skupaj 28 primerov okužbe z novim virusom gripe A (H1N1).

V Sloveniji je bil prvi primer nove gripe H1N1 potrjen 19. junija, ko je zbolela mlajša ženska, ki se je vrnila iz New Yorka. Do zdaj so na IVZ-ju potrdili 24 primerov okužb z novo gripo, število negativnih laboratorijskih vzorcev pa je 202.

WHO: Cepiva bo premalo za vse
Kot smo že pisali, je Svetovna zdravstvena organizacija WHO sporočila, da bodo vse države potrebovale cepivo za novo gripo, saj je pandemija bolezni neustavljiva. Cepivo naj bi bilo dostopno septembra, vendar pa glede na predvidevanja WHO-ja tega ne bo dovolj za ves svet.

"Kapacitete za proizvodnjo cepiva proti novi gripi so nezadostne in omejene," je dejala direktorica WHO-ja Margaret Chan in opozorila, da bodo največ težav imele revne države, saj bi "levji delež" odmerkov cepiva šel v bogate dele sveta.

Skoraj vsi se lahko okužijo, kapacitete ne zadostujejo za 6,8 milijarde ljudi, revne države pa vse prepogosto zaradi plačilne nesposobnosti ne morejo do zdravil, je dejala Chanova.