Koliko od okoli 150 zdravnikov zasebnikov se bo pridružilo protestu, še ni znano. Foto: TV Slovenija
Koliko od okoli 150 zdravnikov zasebnikov se bo pridružilo protestu, še ni znano. Foto: TV Slovenija
Težave zdravnikov s koncesijo

Zasebni zdravniki iz severovzhodne Slovenije se ne strinjajo z ukrepom vlade, po katerem bodo morali vrniti del sredstev, ki so jih prejeli za obratovanje ambulant. Gre za sredstva, ki so ji prejemali od prvega aprila. Zdravniki zasebniki bodo nestrinjanje pokazali s protestom, v sklopu katerega bodo delo v ambulantah v četrtek med 13. in 15. uro prekinili.

V severovzhodni Slovenij sicer dela okoli 150 zasebnih zdravnikov, koliko se jih bo pridružilo protestu, pa še ni znano. Poleg protesta siceri napovedujejo tudi tožbo proti državi in druge ukrepe, nekateri pa že vračajo koncesijo, poroča Radio Slovenija.

Miklavčič upa, da protesta ne bo
Minister za zdravje Borut Miklavčič je prepričan, da četrtkovo zapiranje ambulant ni potrebno: "Če dvourno zapiranje ambulant kje ni potrebno, ni potrebno v severovzhodni Sloveniji, zato upam, da se to ne bo zgodilo."

Pojasnil je tudi, da so na sestanku s predstavniki koncesionarjev, predsednico zdravniške zbornice Gordano Kalan Živčec ter direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samom Fakinom podrobno ocenili položaj osebnih zdravnikov, "ki ni preprost, še posebej zaradi krize". Dogovorili so se, da v letu 2010 povečajo sredstva za primarno zdravstveno dejavnost.

Grožnje ne učinkujejo
Ali bo to zdravnike zadovoljilo, se še ne ve. Zdravstvena zavarovalnica jim je sicer ob napovedi protesta zagrozila s pogodbeno kaznijo, a doktor Branko Jerkovič, predsednik zdravniška zadruge Ptuj, je za Radio Slovenija dejal, da se tega ne bojijo, saj "je to protest iz obupa, ker nimajo ničesar izgubiti."

Pomagali bolnišnicam, vzeli zasebnikom?
Kot je znano, je vlada maja sprejela ukrep, s katerim naj bi s proračunskimi sredstvi pokrila večletne izgube bolnišnic, nato pa še ukrep, da se vsem izvajalcem v zdravstvu zmanjša sredstva, ki jih prejemajo od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Izvajalce so septembra obvestili, da bodo morali del sredstev, ki so jih prejeli od prvega aprila, vrniti, ZZZS pa jim je začel izplačevati nižje akontacije, so sporočili iz Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov.

Miklavčičeva izjava v Murski Soboti razburila
Zasebniki se sicer strinjajo, da mora država poskrbeti za bolnišnice, a se hkrati sklicujejo na izjavo ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ki je ob obisku bolnišnice v Murski Soboti dejal, da je bolnišnica v izgubi tudi zaradi preveč izplačanih plač v preteklosti. Zdravniki menijo, da ni prav, da je država sprejela pomoč bolnišnicam, ne da bi zahtevala vračilo preveč izplačanih sredstev.

"Da so zasebni zdravniki začeli vračati koncesije, je za nas alarm. Vzeti izplačana sredstva za nazaj je nelegalno početje," menijo v združenju. Zdravniki zasebniki se bodo najverjetneje obrnili tudi na sodišče, saj so prepričani, da bodo sodni postopek dobili in da bodo sredstva vrnjena.

Težave zdravnikov s koncesijo