Pred zasedanjem upravnega odbora ZZZS-ja o uvedbi terapevtske skupine zdravil za hormonske kontraceptive je več deset udeležencev mirnega protesta, ki sta ga pripravili Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Društvo za nenasilno komunikacijo, ZZZS sporočilo, da ženske pravice
Pred zasedanjem upravnega odbora ZZZS-ja o uvedbi terapevtske skupine zdravil za hormonske kontraceptive je več deset udeležencev mirnega protesta, ki sta ga pripravili Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Društvo za nenasilno komunikacijo, ZZZS sporočilo, da ženske pravice "niso nekaj, na čemer se varčuje". Foto: BoBo
Kaj pomeni najvišja priznana vrednost? Zaradi razlik v cenah zdravil je ZZZS določil najvišjo ceno, ki jo bo pokrila zdravstvena blagajna. Najvišja priznana vrednost je tista vrednost, ki jo za posamezno zdravilo iz terapevtske skupine zdravil ali medsebojno zamenljivih zdravil krije zdravstveno zavarovanje. Za zdravila, ki presegajo to vrednost, je treba ob izdaji v lekarni doplačati razliko v ceni.
ZZZS glede kontracepcijskih tabletk popustil javnosti
Protest proti plačljivi kontracepciji

Upravni odbor ZZZS-ja je v razpravi ugotovil, "da obstajajo utemeljeni strokovno-medicinski in ekonomski razlogi za uvedbo terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov, ki ne bodo poslabšali javnega zdravja žensk, pravic žensk, niti materialnega ali drugega statusa žensk".

Med drugim navajajo ekonomsko neupravičene razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi, saj so po oceni ZZZS-ja vsi izdatki za ta zdravila za 37,5 odstotka previsoki. Z uvedbo nove terapevtske skupine zdravil pa naj bi proizvajalci cene znižali. Pri tem posebej izpostavljajo, da uvedba terapevtskih skupin ne uvaja obveznih doplačil, ampak bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila.

"Ker pa so bili v javni razpravi izraženi predvsem zadržki, povezani s strahom za zdravje in pravice žensk, ki jih je potrebno iz socioloških razlogov upoštevati, pa tudi nekateri politični in ideološki zadržki, je upravni odbor ZZZS-ja ocenil, da je potrebno v podaljšani, argumentirani in strpni razpravi na zadržke utemeljeno odgovoriti," so dodali.

Protest pred ZZZS-jem
Protesta, ki sta ga pripravili Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Društvo za nenasilno komunikacijo, so se udeležile tudi predstavnice Ženskega lobija Slovenije, ki je pred dnevi pripravil spletno peticijo proti plačljivi kontracepciji. Metka Roksandič je pojasnila, da so v samo 56 urah zbrali okoli 6.700 podpisov. S tem uspehom in veliko podporo, ki so jim jo podpisniki izkazali v teh dneh, je zadovoljna.

"Pokazalo se je, da je družbena klima v Sloveniji absolutno naklonjena temu, da smo ženske tiste, ki same odločamo o rojstvih otrok in svojem reproduktivnem zdravju," je dejala Roksandičeva in dodala, da svobodno odločanje o rojstvu otrok ni samo ustavna, ampak tudi družbena vrednota, česar bi se morali v zavodu zavedati. V Ženskem lobiju pričakujejo, da bo upravni odbor in s tem v. d. generalnega direktorja ZZZS-ja Marjan Sušelj sledil izrečeni volji ljudi in da predlog ne bo sprejet.

Človekove pravice niso božji načrt
Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja je s protestom zavodu, državi, političnim strankam in drugim želelo sporočiti, da človekove pravice "niso božji načrt". "Želimo jim sporočiti, da so vse pravice žensk, tako tudi reproduktivne pravice, kamor spadata enak dostop do kontracepcije in pravica do splava, težko priborjene. Čutimo se dolžne, da ta boj nadaljujemo. Želimo jim sporočiti, da se bomo organizirale in zelo jasno povedale, da so naša telesa naša telesa in da ne bomo dovolile nikomur, da z njimi razpolaga," je povedala Špela Veselič.

"Če nimamo dostopa do kontracepcije, so naše pravice preprosto kršene," je dodala. Po mnenju društva predlog ZZZS-ja ne upošteva kompleksnosti kontracepcije, predlog naj bi izhajal samo iz ekonomske logike. Na to so opozorili tudi v Društvu za nenasilno komunikacijo. "Ženske pravice niso nekaj, s čimer se trguje in na čemer se varčuje," je dejala Katja Zabukovec Kerin.

Nezadovoljni tudi mladi SD-jevci
Svoje nestrinjanje s predlogom ZZZS-ja so izrazili tudi v Mladem forumu Socialnih demokratov. "Prav je, da širimo pravice iz zdravstva, ne da jih krčimo. Ne smemo dopustiti, da ta namerna privatizacija zdravstva začne nažirati človeške pravice. Pravica do kontracepcije je ustavno varovana svoboščina, zato se moramo boriti, da ostane in da se ne ukinja," je dejala podpredsednica Mladega foruma SD-ja Arijana Dronjak.

Kaj pomeni najvišja priznana vrednost? Zaradi razlik v cenah zdravil je ZZZS določil najvišjo ceno, ki jo bo pokrila zdravstvena blagajna. Najvišja priznana vrednost je tista vrednost, ki jo za posamezno zdravilo iz terapevtske skupine zdravil ali medsebojno zamenljivih zdravil krije zdravstveno zavarovanje. Za zdravila, ki presegajo to vrednost, je treba ob izdaji v lekarni doplačati razliko v ceni.
ZZZS glede kontracepcijskih tabletk popustil javnosti
Protest proti plačljivi kontracepciji