Angliji se obeta skorajšnja ukinitev velike večine ukrepov za zamejevanje širjenja novega koronavirusa, čeprav premier napoveduje dodatne smrti zaradi covida-19. Foto: Reuters
Angliji se obeta skorajšnja ukinitev velike večine ukrepov za zamejevanje širjenja novega koronavirusa, čeprav premier napoveduje dodatne smrti zaradi covida-19. Foto: Reuters

Na Norveškem bo zasebno druženje še naprej omejeno na 20 ljudi, v barih in restavracijah pa lahko strežejo le za mizami. Do najmanj konca meseca bo omejen tudi rekreativni šport za odrasle.

Ukrepe bi danes lahko sicer sprostili, če bi vlada to odobrila. "Obstaja grožnja, da bo koronavirusna različica delta sprožila četrti val okužb med necepljenim prebivalstvom, med tistimi, ki so prejeli samo en odmerek in ki so v ranljivih skupinah," je povedala premierka Erna Solberg.

Je pa vlada vseeno odobrila nekaj sprostitev. Prebivalci se bodo lahko od četrtka dalje udeleževali javnih dogodkov v notranjih in zunanjih prostorih, če bodo predložili dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Omogočili so tudi potovanja brez obvezne karantene za več evropskih držav.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari, da postaja delta dominantna različica novega koronavirusa. Norveški minister za zdravje pa pričakuje, da bo to postala dominantna različica v državi do konca meseca.

Na Norveškem naj bi bila delta prevladujoča koronavirusna različica do konca meseca. Foto: Reuters
Na Norveškem naj bi bila delta prevladujoča koronavirusna različica do konca meseca. Foto: Reuters

Skoraj dve tretjini odraslih na Norveškem sta prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, 37 odstotkov odraslih pa je v celoti cepljenih. V državi trenutno preučujejo možnost cepljenja 16- in 17-letnikov, končno odločitev pa bodo sprejeli septembra.

V Španiji se med necepljenimi širi koronavirusna različica delta

V Španiji so od petka potrdili 32.607 novih okužb, kar je za 85 odstotkov več kot prejšnji konec tedna. V državi se med mladimi necepljenimi širi koronavirusna različica delta.

14-dnevna stopnja okužb po državi je 204 na 100.000 prebivalcev. Pred tednom dni je znašala 95. Medtem pa je ta stopnja med mladimi med 20. in 29. letom starosti narasla na 640.

V Španiji so cepljenje izvajali po starostnih skupinah, zaradi česar večina mladih še ni cepljena. Okoli 89 odstotkov prebivalcev nad 40. letom je prejelo vsaj en odmerek, med ljudmi med 20. in 29. letom starosti pa je ta odstotek le 14.

Za zdaj se višja stopnja okužb ne odraža tudi v večjem številu hujših obolenj. Tudi hospitalizacij ni več kot pred porastom števila okužb, zasedenost oddelkov za intenzivno nego je manj kot sedemodstotna.

Oblasti bi rade omejile nove izbruhe, zato v več pokrajinah razmišljajo o ponovni uvedbi omejitev za nočno življenje in družabne dogodke.

V državi so do zdaj potrdili 3.866.475 okužb, umrlo je 80.934 covidnih bolnikov.

V Angliji napovedujejo konec nošenja mask in ohranjanja razdalje

Britanski premier Boris Johnson je napovedal, da bo 19. julija v Angliji konec ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Nošenje mask ne bo več obvezno, ohranjanje medsebojne razdalje tudi ne. Ukinjena bo tudi omejitev druženja v domovih na največ šest ljudi, konec bo tudi smernic glede dela od doma.

Vlada bo konec ukrepov sicer potrdila 12. julija po pregledu najnovejših podatkov, poroča BBC.

V Španiji je med mladimi (od 20 do 29 let) cepljenih le 14 odstotkov ljudi. Foto: Reuters
V Španiji je med mladimi (od 20 do 29 let) cepljenih le 14 odstotkov ljudi. Foto: Reuters

V prihodnjih dneh bodo oblasti pojasnile tudi stališče glede šolskih mehurčkov, potovanj in samoosamitev.

Premier je sicer dejal, da bo sam v prostorih z veliko ljudmi še naprej nosil masko, čeprav to ne bo več obvezno, in sicer iz vljudnosti.

Po njegovih besedah bodo veliko večino ukrepov v Angliji lahko odpravili zaradi uspeha kampanje cepljenja. A dodal je, da naj bi se število dnevnih okužb ta mesec povečalo na 50.000 in da se "moramo žal sprijazniti, da bo še več smrti zaradi covida-19". Ob tem pa je vprašal, kdaj naj bi odpravili ukrepe, če ne zdaj, ko so toliko naredili na področju cepljenja.

Gre za odpravo ukrepov v Angliji. Škotska, Wales in Severna Irska imajo namreč svoja pravila glede koronavirusa.

Cepivo Pfizer naj ne bi nudilo zaščite pred blagim potekom bolezni

Ob porastu števila okužb z novim koronavirusom v Izraelu, kjer so večino prebivalcev proti covidu-19 cepili s cepivom Pfizerja, izraelski strokovnjaki vidijo prve znake, da je cepivo manj učinkovito proti koronavirusni različici delta.

Glede na razmere v državi verjamejo, da bi lahko bilo cepivo manj učinkovito pri preprečevanju blagih oblik covida-19, še vedno pa naj bi bilo učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni.

Vodja izraelskega strokovnega odbora za covid-19 Ran Balicer je poudaril, da je še prezgodaj za točno oceno učinkovitosti cepiva proti koronavirusni različici delta, ki se je prvič pojavila v Indiji. Glavni izziv je majhno število primerov med cepljenimi Izraelci in to, da grožnja izpostavljenosti virusu in verjetnost testiranja nista enakomerno porazdeljeni med prebivalstvom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priznava pa, da so zaradi koronavirusne različice delta, ki je postala prevladujoča različica novega koronavirusa v državi, velike spremembe v dinamiki širjenja okužb.

Izrael, ki ima okoli devet milijonov prebivalcev, je bila ena od najuspešnejših držav v kampanji cepljenja, saj je cepljenih okoli 85 odstotkov odraslih. Država medtem ni izpolnila svojih mednarodnopravnih obveznosti glede zagotavljanja cepiva tudi na palestinskih ozemljih, ki so pod njegovo vojaško okupacijo.

Predvsem na račun cepljenja jim je na ozemlju Izraela uspelo število okužb, ki niso bile vnesene iz tujine, zmanjšati na okoli pet na dan, v zadnjih dnevih pa zaradi koronavirusne različice delta potrjujejo po okoli 300 okužb na dan. Približno polovico novih okužb potrdijo pri otrocih, v drugi polovici pa so predvsem pred kratkim cepljeni odrasli.

Število hujših primerov covida-19 med cepljenimi Izraelci pa se je v zadnjih dneh povečalo z okoli enega na dan do pet primerov na dan, je še pojasnil Balicer. Posvaril je, da je prezgodaj, da bi ugibali o učinkovitosti cepiva proti hujšemu poteku bolezni zaradi različice delta.

Izraelski premier Naftali Benet je v nedeljo posvaril, da bodo morda morali znova uvesti omejitvene ukrepe zaradi različice delta.