Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po podatkih vlade se zaradi covida-19 v bolnišnicah zdravi 188 bolnikov, sedem manj kot dan pred tem. Od tega jih 47 potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, štirje manj. Iz bolnišnic je bilo skupno odpuščenih 18 ljudi.

V torek je umrl en bolnik s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je zmanjšalo za 16 in znaša 212.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom do zdaj cepljenih več kot 730 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 493 tisoč. Delež cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki znaša 23,5 odstotka prebivalstva.

Predvidoma brez dodatnega sproščanja ukrepov

Sorodna novica Slovenija po evropskih merilih trdno v rdeči fazi, prehod v oranžno sredi junija?

Vlada se bo z zadnjimi epidemiološkimi podatki seznanila na popoldanski seji. Širjenje okužbe s koronavirusom v zadnjih dneh umirja, a kljub temu tudi ta teden ni pričakovati novih sprostitev ukrepov. Svetovalna skupina za covid-19 namreč meni, da razmere tega še ne dopuščajo. "Po teh evropskih merilih smo še vedno v rdečem območju, kar pomeni, da imamo v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami bistveno slabšo epidemiološko sliko," je dejala vodja posvetovalne skupine Mateja Logar.

Kot je dodala, bi sprostitev vseh ukrepov vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v zelenih številkah tudi po evropskem semaforju. Torej ko bo 14-dnevno povprečje pri številu na novo okuženih manj kot 25 na 100.000 prebivalcev. Po zadnjih podatkih to število znaša 162.

"Vsekakor ne želimo prehitevati, razmere so daleč od tega, da bi bile idealne. A če bomo vsi upoštevali to, kar je v veljavi, tudi sistem PCT-ja, menim, da bomo lahko poletje preživeli precej normalno in brez hudih omejitev," je na ponedeljkovi vladni novinarski konferenci dejala infektologinja.