Prizor z ulice v prestolnici Hanoj. Foto: EPA
Prizor z ulice v prestolnici Hanoj. Foto: EPA

"Vietnam je odkril novo različico, ki združuje značilnosti dveh obstoječih različic, prvič najdenih v Indiji in Združenem kraljestvu," je na vladni seji v soboto dejal zdravstveni minister Ngujen Thanh Long in jo opisal kot hibrid obeh znanih različic, poroča Guardian.

"Zanjo je značilno, da se hitro širi po zraku," je še dejal. Dodal je, da se v primeru okužbe s to različico koncentracija virusa v grlu in slini zelo hitro poveča in da se zelo hitro širi v bližnjo okolico.

Koliko okužb s to različico so potrdili, ni povedal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vietnam bo kmalu objavil podatke o genomu nove različice, še poroča Guardian.

Država se je do zdaj z množičnimi karantenami in strogim sledenjem okužbam uspešno spopadala z epidemijo covida-19. Pred nedavnim odkritjem so identificirali sedem različic koronavirusa.

V zadnjem času več izbruhov okužb

Do zdaj so v državi s 97 milijoni prebivalcev potrdili več kot 6800 primerov okužbe, umrlo je 47 covidnih bolnikov. Večino primerov in smrti so potrdili od aprila letos.

Označba
Označba "območje karantene na domu" v Hanoju. Foto: EPA

V zadnjem času so zaznali več izbruhov na več kot polovici svojega ozemlja, tudi na industrijskih območjih in v velikih mestih, kot sta Hanoj in Hošiminh.

V gospodarskem središču Hošiminh bodo v ponedeljek uvedli 15-dnevne ukrepe, saj so v zadnjem času v povezavi z verskim festivalom potrdili najmanj 125 okužb. "Prepovedani so javni dogodki z več kot desetimi udeleženci, vendar razmišljamo o znižanju na pet ljudi," je sporočila vlada.

Do zdaj so proti covidu-19 cepili nekaj več kot milijon prebivalcev. Cepljenje želijo pospešiti, da bi čredno imunost dosegli do konca leta, navaja vietnamsko ministrstvo za zdravje. Trenutno si želijo zagotoviti deset milijonov odmerkov v sklopu pobude Covax, 20 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva ter 40 milijonov odmerkov ruskega cepiva Sputnik V.

WHO še nima dovolj podatkov o novi različici

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do zdaj štiri različice opredelila kot skrb vzbujajoče na svetovni ravni. Gre za različice, ki so se prvič pojavile v Indiji, Veliki Britaniji, Južni Afriki in Braziliji.

O novi različici iz Vietnama še nimajo dovolj podatkov. "Nismo še podali ocene različice virusa, o kateri so poročali v Vietnamu," je povedala Maria Van Kerkhove, tehnična vodja WHO-ja za covid-19. "Naša državna pisarna sodeluje z ministrstvom za zdravje v Vietnamu in kmalu pričakujemo več informacij," je pojasnila.

Glede na trenutno razumevanje WHO-ja so v Vietnamu odkrili indijsko različico B.1.617.2, najverjetneje z dodatno mutacijo. "Več informacij bomo podali takoj, ko jih bomo dobili," je dodala van Kerkhove.