V šestih letih je bilo pri nas na rehabilitaciji že 106 otrok. Foto: BoBo
V šestih letih je bilo pri nas na rehabilitaciji že 106 otrok. Foto: BoBo
false
V prihodnje si prizadevajo vključiti tudi hudo poškodovane otroke iz Sirije. Foto: BoBo

V organizaciji ustanove Pustimo jim sanje, ki jo podpira Fundacija Danila Türka, je v Slovenijo pripotovala že 12. skupina otrok iz Gaze, ki bodo na inštitutu Soča deležni štiritedenske rehabilitacije poškodb, ki so posledica oboroženih spopadov v Gazi. V skupini je devet otrok, spremlja pa jih terapevtka. Sredstva je tokrat zagotovila država Katar, ki je projekt podprla že leta 2010.

Poleg medicinske rehabilitacije bodo otroci med bivanjem deležni raznovrstnih dejavnosti v prostem času. Zanje bo skrbela posebna skupina prostovoljk in prostovoljcev, članov Islamske skupnosti v Sloveniji. V okviru humanitarnega projekta, ki poteka na pobudo nekdanjega predsednika, je bilo v šestih letih pri nas na rehabilitaciji že 106 otrok.

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča ob tem izvaja tudi usposabljanja palestinskih terapevtov, ki po vrnitvi otrok nadaljujejo posamezne elemente programa rehabilitacije. Tako so do zdaj usposobili že 20 terapevtov.

100 otrok do konca leta 2017
Nova faza projekta do konca leta 2017 predvideva rehabilitacijo 100 otrok, pri čemer si v nadaljevanju prizadevajo, da bi v projekt vključili tudi hudo poškodovane otroke iz Sirije, ki so nameščeni v begunskih taboriščih v Jordaniji in drugod. Projekt, ki poteka vse od junija 2009, pomembno spreminja življenja težko poškodovanih otrok na bolje, saj jim z zagotovitvijo vrhunske rehabilitacije v Sloveniji v veliki meri omogoča vrnitev v stanje pred poškodbami.

Podpora Ministrstva za zunanje zadeve pri projektu igra velik pomen, poudarjajo v fundaciji, saj brez sodelovanja konzularnega sektorja in diplomatsko-konzularnih predstavništev v regiji prihod otrok v Slovenijo ne bi bil mogoč. Veliko pa pomagata tudi ljubljansko letališče in družba Petrol, ki zagotavljata donacije ob prihodu posebnega letala zasebne letalske družbe Jordan Aviation. Tako so zagotovili brezplačen prevoz že za osem skupin otrok.