Volvo XC90 je prejel najboljše ocene za varnost v letu 2015. Foto: Euro NCAP
Volvo XC90 je prejel najboljše ocene za varnost v letu 2015. Foto: Euro NCAP

Pri evropskem konzorciju Euro NCAP so naredili seznam najvarnejših avtomobilov za leto 2015 v osmih kategorijah. Lestvico so sestavili na podlagi ocen varnostnih trkov v lanskem letu.
Pri Euro NCAP vsako leto ocenijo varnost več deset avtomobilov v primeru trčenj. Potem ko so uvedli še preizkuse in analizo elektronskih sistemov za podporo vozniku, avtomobile ocenjujejo v štirih kategorijah. Ocenjujejo varnost odraslih potnikov, varnost otrok, varnost pešcev in vgrajenih sistemov za pomoč vozniku. Na osnovi dobljenih ugotovitev avtomobilom podelijo oceno v obliki zvezdic (od ena do pet).
Volvo XC90 z najboljšimi ocenami
Glede ne to, da modelov vozil različnih razredov ne morejo primerjati le z dodelitvijo zvezdic, pri Euro NCAP-u ob vsakem začetku novega koledarskega leta naredijo lestvico najvarnejših avtomobilov po kategorijah za predhodno koledarsko leto. Vsa testirana vozila v letu 2015 so razdelili v osem kategorij, nekatere razrede pa so zaradi premajhnega števila testov izpustili.
Najvarnejše veliko športno terensko vozilo za leto 2015 je volvo XC90. Kot so zapisali pri Euro NCAP-u, je prejel neverjetnih 97 odstotkov točk za varnost odraslih potnikov, kot prvi pa tudi vse mogoče točke v kategoriji asistenčnih varnostnih sistemov.
Najvarnejši mali športni terenec je mercedes-benz GLC.
Med velikimi družinskimi avtomobili je naslov najvarnejšega pripadel novi jaguarjevi limuzini XE, ki je sicer zbrala enako število točk kot toyota avensis, a je jaguarju pripadlo prvo mesto, ker ima nekatere asistenčne sisteme vgrajene serijsko, toyota pa proti doplačilu.
V primeru malih družinskih avtomobilov je naslov pripadel infinitiju Q30, ki se je zelo dobro odrezal v vseh štirih kategorijah ocenjevanja varnosti.
V kategoriji malih mestnih vozil se je najbolje odrezala honda jazz, ki je v skupnem seštevku prejela toliko točk kot suzuki vitara, a se je honda zavihtela na vrh, zahvaljujoč naprednim varnostnim sistemom.
Med velikimi enoprostorci so naslov podelili fordu galaxyju.
V kategoriji malih enoprostorcev je najbolj varen Volkswagnov touran.
Najbolj varen avtomobil med roadsterji je mazda mx-5.