Kreacija restavracije Konstantin Filippou na Dunaju, ki je prejela prvo Michelinovo zvezdico. Foto: Konstantin Filippou
Kreacija restavracije Konstantin Filippou na Dunaju, ki je prejela prvo Michelinovo zvezdico. Foto: Konstantin Filippou
Sasa Laukkonen prihaja ta konec tedna na obisk k Ani Roš, tako da Slovencem ne bo treba prav daleč v Michelinovo restavracijo.
Krožnik iz köbenhavnske restavracioja Clou. Foto: Clou
Med Michelinovimi novinci je tudi barcelonski tapas bar Tickets, ki ga je kuharski mojster Ferran Adria odprl po zaprtju svojega slovitega El Bullija.
Kreacija madridskega Diverxoja, edinega, ki je v zadnji izdaji napredoval na tri zvezdice. Foto: Diverxo

Največja novica, ki zgovorno priča o pomenu nordijske kulinarike, je, da bodo pri Michelinu sploh prvič izdali vodnik za nordijske države (Švedska, Finska, Norveška, Danska). "Nordijska vrhunska kulinarika ponuja široko paleto lokalnih produktov in kuharskih slogov, ki združujejo najboljšo kakovost in izjemno znanje švedske, finske, norveške in danske kuhinje," je odločitev utemeljil Michael Ellis, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov.
Z nordijsko kuhinjo neločljivo povezujemo köbenhavnsko restavracijo Nomo, ki je bila kar tri leta zaporedoma imenovana za najboljšo restavracijo na svetu (na zadnjem San Pellegrinovem seznamu ji je naslov prevzela španska restavracija El Celler de Can Roca).
Sloviti kulinarični avtoriteti, ki jo s filozofijo "nazaj k naravi, nazaj k osnovam, nazaj k nordijski prvinskosti" samozavestno vodi Rene Redzepi, so sledile še nekatere skandinavske restavracije, ki danes veljajo za ene najboljših na svetu. V najnovejšem Michelinovem vodniku je Köbenhavn pridobil nove zvezdice, ki so jih prejele restavracije Studio, Marchal in Clou.
Finec s prvo michelinko prihaja v Ljubljano
Prvo zvezdico je prejela tudi restavracija Chef & Sommelier v Helsinkih, v kateri kuha Sasu Laukkonen, ki podobno kot Redzepi prisega na uporabo domačih surovin, in sicer vseh delov posameznih surovin. Laukkonena velja omeniti tudi zato, ker bo ta petek in soboto gostoval pri Ani Roš v Gostilni na Gradu v Ljubljani, dva večera z naslovom Organsko in divje pa bo pri Roševi gostoval še Bine Volčič.

Slovenci si prve zvezdice skorajda nismo mogli obetati, saj, kot opozarjajo številni strokovnjaki, smo preprosto premajhni. Lastni vodnik tako odpade, lahko pa bi nas z Ljubljano priključili k vodniku evropskih prestolnic, kot je nekaj časa upal Janez Bratovž, za zdaj še vedno edini slovenski chef, ki se mu je z restavracijo JB uspelo uvrstiti na San Pellegrinov seznam 50 najboljših restavracij na svetu. V tem vodniku, denimo, že so Salzburg, Praga, Dunaj, Varšava in Budimpešta.

Lahko pa Slovenci zavijemo k sosedom v Avstrijo, kjer so se na Dunaju štiri restavracije na novo pridružile elitni Michelinovi družbi. Po eno zvezdico so tako prejeli Konstantin Filippou, Edvard, Vincent in vegetarijanska restavracija Tian.

Skupno je v novem Michelinovem vodniku po evropskih glavnih mestih 66 novih restavracij z eno zvezdico, 10 novih restavracij z dvema in ena nova z vsemi možnimi, tremi, madridski Diverxo.

Tri nove zvezdice:
- Diverxo (Madrid)

Dve novi zvezdici:
- Bon-Bon (Bruselj)
- Akrame (Pariz)
- FACIL - Berlin
- Tiger-Gourmetrestaurant (Frankfurt)
- Funky Gourmet (Atene)
- Bord'Eau (Amsterdam)
- Fred (Rotterdam)
- FG - François Geurds (Rotterdam)
- Dinner by Heston Blumenthal (London)
- Greenhouse (London)

Ena nova zvezdica:
- Konstantin Filippou (Dunaj)
- Tian - Vienna
- Edvard (Dunaj)
- Vincent (Dunaj)
- The Glorious (Antwerpen)
- L'épicerie du Cirque (Antwerpen)
- Villa Lorraine (Bruselj)
- WY (Bruselj)
- Clou (Köbenhaven)
- Studio - The Standard (Köbenhaven)
- Marchal (Köbenhaven)
- Chef & Sommelier (Helsinki)
- Ask (Helsinki)
- L'Alexandrin (Lyons)
- Takao Takano (Lyons)
- La Rémanence (Lyons)
- 1741 (Strasbourg)
- Ô Saveurs (Toulouse)
- En Pleine Nature (Toulouse)
- St-James Paris (Pariz)
- Goust (Pariz)
- La Scène (Pariz)
- Rech (Pariz)
- ES (Pariz)
- Qui plume la Lune (Pariz)
- Jin (Pariz)
- Okuda (Pariz)
- Septime (Pariz)
- Pauly Saal (Berlin)
- Les Solistes by Pierre Gagnaire (Berlin)
- 5 - cinco by Paco Pérez (Berlin)
- Le Patron (Köln)
- Anna Sgroi (Hamburg)
- Geisels Werneckhof (München)
- Les Deux (München)
- EssZimmer (München)
- Botrini's (Atene)
- Borkonyha Winekitchen (Budimpešta)
- All'Oro (Rim)
- Enoteca la Torre (Rim)
- Bridges (Amsterdam)
- Wereldmuseum (Rotterdam)
- Ylajali (Oslo)
- Fauna (Oslo)
- Eleven (Lizbona)
- Tickets (Barcelona)
- Gaig (Barcelona)
- 41 Degrees (Barcelona)
- El Poblet (Valencia)
- Bhoga (Göteborg)
- Oaxen Krog (Stockholm)
- Operakällaren (Stockholm)
- Il Lago (Ženeva)
- Le Flacon (Ženeva)
- Bayview (Ženeva)
- Mesa (Zürich)
- Pavillon (Zürich)
- Adam's (Birmingham)
- Angler (London)
- Story (London)
- Social Eating House (London)
- Outlaw's at The Capital (London)
- Brasserie Chavot (London)
- Ametsa with Arzak Instruction (London)
- Bo London (London)