Narodni park Serengeti je eden najbolj znanih v Afriki in brez njega obisk Tanzanije ni popoln. Safari ni ravno najcenejši, a je vsekakor vreden vsakega evra. Foto: EPA
Narodni park Serengeti je eden najbolj znanih v Afriki in brez njega obisk Tanzanije ni popoln. Safari ni ravno najcenejši, a je vsekakor vreden vsakega evra. Foto: EPA
Safari v Serengetiju
V Serengetiju si je mogoče ogledati spektakularno selitev milijona gnujev in pol, ki se jim pridruži še 200.000 zeber. Foto: EPA
Kilimandžaro
Za tiste z malo več kondicije je obvezen pohod na najvišji afriški vrh Kilimandžaro. Foto: EPA
Dar Es Salaam
Tradicionalna ponudba afriških spominkov. Foto: EPA
Dar Es Salaam
Slikoviti Dar Es Salaam od leta 1996 ni več prestolnica, oblasti so jo preselile v mesto Dodoma v osrednjem delu države. Foto: EPA
Dar Es Salaam
Dar Es Salaam je bil še sredi 19. stoletja ribiška vasica, zdaj pa je največje mesto v Tanzaniji. Foto: EPA

Tanzanija ravno tako privlačna, je bila za turiste vedno v senci sosednje Kenije, ki pa so se je začeli tuji obiskovalci izogibati zaradi napadov islamskih skrajnežev.

Safari v slikovitih prostranstvih pod vznožjem Kilimandžara, najvišje gore v Afriki, vzponi na vulkanske kraterje, neokrnjene plaže ob Indijskem oceanu in v zadnjem času vse bolj priljubljen prazgodovinski turizem so turistične zanimivosti, na katere stavi Tanzanija pri privabljanju tujih turistov.

A kljub naravnim danostim se v preteklosti ni mogla kosati s Kenijo, ki ima veliko bolje razvito turistično infrastrukturo in je že dolgo vodilna turistična destinacija v vzhodni Afriki. A razmerja se spreminjajo in številke iz zadnjih dveh let govorijo v korist Tanzanije, ki si želi do leta 2017 privabiti dva milijona turistov letno in tako postati regionalna turistična velesila.

"Z več poleti tujih letalskih družb v Tanzanijo, izboljšano infrastrukturo, večjimi vlaganji v turizem in z oglaševanjem sem prepričan, da nam bo uspelo doseči ta cilj," z optimizmom zre v prihodnost direktor tanzanijske turistične zveze Devota Mdachi.

Leta 2012 je državo prvič obiskalo milijon turistov, lani pa že skoraj sto tisoč več (med njimi so večinoma Britanci, Nemci, Američani in Italijani), kar je državno blagajno okrepilo za skoraj milijardo in pol evrov.

V Keniji pa ugotavljajo nasprotno. Lani je število turistov padlo na 1,5 milijona, potem ko so leta 2011 imeli rekordnih 1,8 milijona obiskov. V letošnjem prvem četrtletju se je številka zmanjšala še za štiri odstotke v primerjavi z lanskim letom.

Kenija je v zadnjih letih priča porastu nasilja, za katerega so pretežno odgovorni islamski skrajneži skupine Al Šabab, proti kateri se v sosednji Somaliji v okviru afriških sil bojujejo tudi kenijski vojaki. Prav sodelovanje kenijske vojske skrajneži opravičujejo s smrtonosnimi terorističnimi napadi v kenijskih mestih. Zato so številne zahodne države svoje državljane opozorile pred potovanji v Kenijo.

Nairobi še vedno regionalno letalsko vozlišče
Tanzanija se ponaša s stabilnostjo, čeprav so tudi v tej državi nasilni incidenti, predvsem na večinsko muslimanskem polavtonomnem otoku Zanzibar, kjer je bil v zadnjem času niz napadov na mošeje, cerkve in restavracije. Otoški islamski skrajneži so bili odgovorni za odmevne napade s kislino na katoliškega duhovnika in dve britanski najstnici.

Ti dogodki vseeno niso prestrašili tujih turistov. Kot je dejal eden od turističnih operaterjev na otoku, so razmere v Keniji veliko hujše. Po njegovih podatkih so številni turisti odpovedali potovanja v kenijsko obmorsko letoviško mesto Mombasa, ki je že bilo tarča več terorističnih napadov, in se raje odpravili na Zanzibar.

Toda nadloge v Keniji imajo vendarle mešan učinek na Tanzanijo. Medtem ko si nekateri tanzanijski turistični delavci manejo roke, ker se turisti raje odločajo za njihovo ponudbo, se drugi pritožujejo nad tem, da Nairobi še vedno ostaja vodilno prometno vozlišče za celotno pokrajino. Kar 30 do 40 odstotkov tujih turistov namreč v Tanzanijo pride čez Kenijo, ker tja leti veliko večje število tujih letalskih družb.

Tanzanija mora sicer še veliko narediti, da bo dohitela Kenijo ne samo po številu turistov, ponudbi in infrastrukturi, ampak tudi s predstavljanjem v svetu in trženjem lastne blagovne znamke na tujih trgih. V 45-milijonski državi zaposluje turizem tretjino prebivalstva in leta 2012 je k BDP-ju prispeval 13 odstotkov.

Po sledeh človekovih prednikov
Ena od tržnih niš, v kateri Tanzanija vidi svojo priložnost za vse zahtevnejše in bolj radovedne turiste, so njena prazgodovinska najdišča, še posebej kanjon Olduvai in Laetoli, kjer lahko obiskovalci spoznavajo pot razvoja človeka in se vživijo v okolje naših daljnih prednikov.

Kanjon Olduvai je eno od najdišč, ki so med pomembnejšimi za razumevanje evolucije človeka. Območje sta namreč nekoč naseljevala spretni človek ali Homo habilis, pred okoli 1,9 milijona leti, in pokončni človek ali Homo erectus pred okoli 1,2 milijona leti. Najbolj znan raziskovalec, ki je deloval v Tanzaniji, je bil vsekakor eden od začetnikov paleoantropologije, Louis Leakey.

Njegovo delo so nadaljevali njegovi otroci, ki so na tem mestu odkrili številne ostanke človečnjakov in z njimi povezanih predmetov, s tem pa odločilno prispevali k potrditvi teorije o Afriki kot zibelki človeštva, ki se je od tam razširilo tudi na druge celine.

Le 45 kilometrov stran je Laetoli, edini kraj na svetu, kjer je svoje odtise pustil Avstralopitek afarensis, ki je živel pred od 3,9 do 2,9 milijona leti. Njegove stopinje v vulkanskem pepelu so se ohranile do zdaj in so ponudile močan dokaz o njegovem bipedalizmu.

Omenjeni najdišči vsakodnevno obišče med 300 in 500 turistov, v glavni sezoni še več. Z letnim obiskom okoli 190.000 gostov se celo uvrščata na drugo mesto med tanzanijskimi turističnimi znamenitostmi za kraterjem Ngorongoro, ki premočno vodi s 600.000 turisti letno.