Izkušnje zadnjih let potrjujejo, da vse več obiskovalcev Julijskih Alp ceni ponudbo javnega prevoza. Foto: BoBo
Izkušnje zadnjih let potrjujejo, da vse več obiskovalcev Julijskih Alp ceni ponudbo javnega prevoza. Foto: BoBo

Da bi omilili pritisk motornega prometa, lokalne skupnosti na biosfernem območju Julijske Alpe in javni zavod Triglavski narodni park (TNP) vsako leto še nadgrajujejo trajnostno ureditev prometa. Ob tem obiskovalce spodbujajo, da pustijo svoja vozila na enem izmed parkirišč na obrobju narodnega parka, izlet pa nadaljujejo peš, s kolesom ali z javnim prevozom.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Mojstrani povedala vodja informacijsko-izobraževalne službe v javnem zavodu TNP Majda Odar, so v sodelovanju z lokalnimi turističnimi organizacijami pripravili posebno publikacijo, v kateri so zbrani vsi javni prevozi na tem območju v letošnjem poletju. Na voljo bo na vseh informacijskih točkah, podrobnejše informacije o voznih redih pa so objavljene tudi na spletnih straneh posameznih destinacij.

Odarjeva je prepričana, da so organizirani javni prevozi lahko priložnost za še lepša in do okolja prijaznejša doživetja, olajšajo skrbi glede parkiranja vozil in omogočajo, da se obiskovalcem ni treba vračati na isto izhodišče.

Že ta konec tedna bodo omejili promet na Mangartsko sedlo. Obiskovalci se bodo lahko tja peljali z avtobusom, ki bo vozil iz Loga pod Mangrtom. Foto: BoBo
Že ta konec tedna bodo omejili promet na Mangartsko sedlo. Obiskovalci se bodo lahko tja peljali z avtobusom, ki bo vozil iz Loga pod Mangrtom. Foto: BoBo

Temu posebno pozornost že več let namenjajo v Bohinju. Kot je dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, tudi letos nadaljujejo jasno vizijo trajnostne mobilnosti in umirjanja prometa, posebej v jezerski skledi. Tako kot lani organizirajo dodatne avtobusne prevoze, ki jih je mogoče kombinirati z brezplačnim parkiranjem zunaj območja TNP-ja v Bohinjski Bistrici ali s prihodom vlakov iz Nove Gorice ali Jesenic.
Za dodatno promocijo njihove vizije umirjanja prometa bodo 11. julija organizirali tudi promocijski dan umirjanja prometa, ko bodo v Ribčevem Lazu zaprli cesto. "Ta dan bo mogoče videti, kakšen je naš končni cilj pri umirjanju prometa, da z območja Bohinjskega jezera v čim večji meri umaknemo motorni promet in na ta način omogočimo dnevnim in stacionarnim gostom ter domačinom veliko bolj kakovostno doživetje samega območja," je poudaril Langus.

V dolini Soče je letošnja novost čezmejna sezonska avtobusna linija od železniške postaje Most na Soči po dolini Soče čez prelaz Predel do Trbiža in Kranjske Gore, ki bo omogočala tudi brezplačen prevoz koles. Znova bo vzpostavljena tudi povezava čez Vršič. V Tolminu pa bodo obiskovalcem na voljo prevozi do izhodišč za obisk Tolminskih korit in Javorce.

Iz Loga pod Mangartom do postajališča pod kočo na Mangartskem sedlu bodo brezplačni prevozi organizirani ob sobotah in nedeljah. V Kobaridu so organizirani prevozi do okoliških vasi in zaselkov, prav tako tudi na območju Bleda, Radovljice, Žirovnice in Tržiča. V Občinah Kranjska Gora in Jesenice pa je organiziran prevoz med enotami Gornjesavskega muzeja ter v dolinah Vrata in Krma.

V dolini Vrata bo 25. in 26. julija ter 15. in 16. avgusta potekal tudi aktivni zeleni vikend z organiziranim prevozom, vodenjem in dejavnostmi za družine in posameznike kot do okolja prijazna alternativa obisku doline z motornim vozilom. Gre za nadgradnjo promocijskega dneva umirjanja prometa, ki so ga na tem območju izvedli v zadnjih dveh letih, letos pa ga načrtujejo v Bohinju in dolini Tolminke.

Javni prevoz v Triglavski narodni park