Tako nekako naj bi bil videti gigantski teleskop. Foto: Reuters
Tako nekako naj bi bil videti gigantski teleskop. Foto: Reuters

Leča teleskopa bo v premeru merila več kot 30 metrov, kar je skoraj toliko kot razpon kril letala boeing 737. Na tako veliko lečo bo lahko padla svetloba, ki bi za pot do Zemlje potrebovala trinajst milijard let. S pogledom v teleskop bodo znanstveniki tako lahko opazovali nastajanje galaksij in planetov le okoli 400 milijonov let po t. i. velikem poku. "Tako bomo prišli do zgodovine vesolja," je dejal predstavnik univerze v Kaliforniji, ki bo teleskop gradila.

Idealna lokacija sredi Tihega oceana
Teleskop naj bi bil končan do leta 2018, postavili pa ga bodo na vrhu ugaslega vulkana Mauna Kea, kjer se že zdaj nahajajo največji teleskopi na svetu, toda njihove leče so približno trikrat manjše od načrtovane. Druga mogoča lokacija je bila gora Cerro Armazones v Čilu, a nazadnje so bili izbrani Havaji, saj je Mauna Kea višja, zrak je tam bolj suh, temperatura pa manj spremenljiva. Lokacija sredi Tihega oceana obenem pomeni manj svetlobnega onesnaženja, tako da bo jasno nebo mogoče opazovati okoli tristo dni na leto.

Podobno nalogo si je medtem zadala tudi skupina evropskih držav, ki namerava zgraditi teleskop s še nekaj metrov večjo lečo. Kot mogoče lokacije se omenjajo Argentina, Čile, Maroko in Španija.